latinica  ћирилица
13/01/2022 |  19:32 ⇒ 14/01/2022 | 06:34 | Аутор: РТРС

Додик сутра у Београду; Вучић неће дозволити да неко ради на штету Српске (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сутра ће у Београду разговарати са предсједником Србије Александром Вучићем.
Александар Вучић и Милорад Додик (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav/Архив) -
Александар Вучић и Милорад Додик (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav/Архив)

Српски предсједник је уочи сусрета истакао да је увођење санкција Додику био катастрофалан потез, а услиједио је, како је навео, након неуставног отимања шума и пољопривредног земљишта Српској, чему се Додик успротивио.

Наредне седмице у посјету БиХ долази и Саманта Пауер, члан Савјета за националну безбједност САД, а предвиђен је и састанак са члановима бх Предсједништва.

Састанак у вили "Мир" у Београду биће прилика да предсједник Србије и српски члан Предсједништва разговарају о ескалацији кризе у региону али првенствено у БиХ. Како је и навео предсједник Србије, нико не ради против интегритета БиХ али исто тако неће дозволити да неко ради на штету Републике Српске.

- Не слажем се са санкцијама које су уведене против Милорада Додика, не зато што сам Србин иако је могуће да има и тога и нормално је да има и тога. И природно би било. Ја сам свим важнијим међународним представницима у лице рекао да је то катастрофа што су урадили јер има питања на која нема одговора. Кажете крив је Милорад Додик. Па зашто сте узели Републици Српској шуме и пољопривредно земљиште? Зашто сте то узели када то по Дејтону припада Републици Српској? - пита се Вучић.

БиХ једино устројену по Дејтону види и српски члан Предсједништва. Након одлуке Уставног суда о шумама и пољопривредном земљишту, као и наметнутог закона Валентина Инцка заговарао је интензивну политику враћања надлежности Српској, јер би се, како је истакао, у супротном утопила у БиХ, што би био завршни чин стварања грађанске и унитарне БиХ. Изостао је дијалог али не и санкције.

- Мени је ово доказ да морам да слушам вас, изабран сам у име вас, нисам изабран да радим оно шта хоће Американци, него оно што хоће овај народ и зато сам ту завјетован Републици Српској која може да рачуна на мене и на моје сараднике јер има овакав народ - поручује Додик.

Санкције су производ фрустрације а не сагледане реалне ситуације тврди Обрад Кесић, шеф Представништва Српске у Вашингтону. Сматра да се њима награђују бошњачки политички представници који одбијају дијалог и са Хрватима и са Србима.

- Америчка администрација је изабрала пут који води у још веће блокаде и ескалацију садашње реторике која долази из Сарајева, зато што су охрабрена њихова максималистичка радикална очекивања гдје ће америчка администрација рјешавати све проблеме у БиХ - нглашава Обрад Кесић, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону.

Предсједник Србије осудио је изјаве бошњачких политичких представника и упоређивање легитимних институција са нацистичким групама јер се ових дана могло видјети на који начин у БиХ поједини воде политику која је далеко од мира и суживота.

- Знате да у Сарајеву очекују да чују од вас мало јаснији став? Шта ме брига шта очекује од мене неко други. Ја се понашам у складу са интересима грађана Србије. Наш је посао да допринесемо очувању стабилности у цијелом региону, нећу да се додворавам никоме. Шта год да кажем како год да кажем, никада неће бити довољно добро никоме - поручио је Алкеснадар Вучић, предсједник Србије.

Вучић је навео да ће, упркос непријатним искуствима из прошлости када је одбијена пружена рука, наставити да заговара политику мира и стабилности, али и додао да је говор мржње протеклих седмица и у Србији и у БиХ све израженији. Нагласио је да сукоб није опција, те је позвао на смиривање тензија.