latinica  ћирилица
13/01/2022 |  20:06 ⇒ 14/01/2022 | 06:34 | Аутор: РТРС

Широм Српске дочек православне Нове године

Српска, Руска, Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, које поштују јулијански календар, у поноћ дочекују Нову годину. У православним храмовима у поноћ ће бити служени молебни за успјешну и благословену Нову годину. У више градова Српске поводом прославе Православне нове године биће организован дочек на трговима.
Источно Сарајево -концерт - Фото: РТРС
Источно Сарајево -концертФото: РТРС

Бањалучани ће Православну нову годину дочекати уз фолклор и етно музику Данице Црногорчевић и Павлину Радовановић из Ораховца хор "Јединство" и групу "Дар".

Велики број грађана Бијељине Православну нову годину дочекаће на отвореном.

- Програм је планиран да почне у 21.30, имаћемо прво соло гитаристу који ће да загрије атмосферу, а у 22.30 планиран је наступ ОК бенда - каже Радослав Остојић, савјетник градоначелника Бијељине.

У ново љето по јулијанском календару Источно Сарајево ући ће уз хитове једног од најпопуларнијих пјевача народне музике Дејана Матића.

- И ове године за све суграђане обезбиједили смо бесплатно кувано вино и пригодан ватромет који ће бити уприличен иза поноћи - истакла је Тамара Ракановић,портпарол општине Источно Ново Сарајево.

У оквиру манифестације "Зимска чаролија", у Парку народних хероја у Добоју биће концерт, а за добру забаву задужена је Снежана Ђуришић.

- Град Добој регионални центар, свакако да оправдава све оно што је потребно да имамо што већи садржај да људи у Добој долазе да се осјећају као у чаролији - поручује Борис Јеринић, градоначелник Добоја.

Дочек на отвореном организован је и у Требињу. Припремљен је богат забавни програм на Тргу слободе.

- Наступиће КУД из Требиња и гости из Чачка они наступају у 21 час, послије слиједи и концерт Игора Вукојевића. Позивам све суграђане али и госте да нас посјете. Надам се да ћемо и у доброј атмосфери прославити православну Нову годину - истакла је Мирјана Путица, директорка ТО Требиње.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је свим грађанима Српске Православну нову 2022. годину са жељом да празник проведу у радости, добром здрављу и породичној срећи, а да Нова година донесе стабилност и свеукупни напредак.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је честитку поводом православне Нове године, уз жељу да 2022. буде срећна и успјешна.

- Желим да 2022. година свима донесе здравље, радост, благостање, као и личну и породичну срећу - истакао је Додик у честитки и указао на потребу очувања своје историје и традиције.

Честитке су упутили предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.