latinica  ћирилица
13/01/2022 |  21:34 | Аутор: СРНА

Нови Сад од вечерас на челу Европе и ЕУ у култури

Нови Сад вечерас је на свечаној церемонији у Српском народном позоришту /СНП/ проглашен Европском пријестоницом културе за 2022. годину.
Нови Сад - Фото: РТРС
Нови СадФото: РТРС

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић честитала је и захвалила свима који су помогли да град понесе ову ласкаву титулу и што су Нови Сад и Србију ставили на чело Европе и ЕУ на најљепши могући начин - у култури.

- Не постоји град који је више заслужио титулу и носи већи потенцијал од Новог Сада да високо дигне заставу културе. Нови Сад је центар креативности и културе, центар изврсности и центар иновација - рекла је Брнабићева на церемонији.

Она је нагласила да иза титуле Европске пријестонице културе стоји велики тимски рад - велики рад и труд Фондације Нови Сад Европска пријестоница културе, град Нови Сад уз подршку Покрајинске и Владе Србије.

Градоначелник Милош Вучевић истакао је да ће ова година промијенити све наредне године у Новом Саду.

- Круна Европске престонице културе је и круна рада и резултата које постижемо све ове деценије. Цела Европа ће видети како изгледа кад награда дође у праве руке, односно прави град - рекао је он.

Вучевић сматра да је титула створила шансу Новом Саду да се покаже и докаже колико је град вриједан новог система вриједности.

Присутнима у Српском народном позоришту обратили су се и Немања Миленковић, директор Фондације "Нови Сад – Европска престоница културе", Маја Гојковић, министар културе, Емануел Жофре шеф Делегације ЕУ у Србији и путем линка Марија Габријел, комесар ЕУ за иновације, истраживања, културу, образовање и младе.

Церемонију је обиљежио надахнут и креативан програм који је на изузетно високом умјетничком нивоу дочаравао визије Новог Сада у години титуле, као и послије ње.

Присутни су били представници покрајинске власти, свештенства Српске православне цркве и представници других конфесија, као и представници ЕУ.

Нови Сад је међу првим градовима ван ЕУ који је проглашен за Европску пријестоницу културе за 2022. годину, чиме је постао један од 60 градова који су понијели ову титулу, његујући богатство различитости и интеркултуралност.