latinica  ћирилица
14/01/2022 |  06:42 ⇒ 08:06 | Аутор: РТРС

Бојан Марић, доктор наука електротехнике остварио снове у Барселони (ВИДЕО)

Будите упорни, радите хиљаду посто то што волите ,правите добре процене што је могуће боље, немојте заборавити одакле сте, ко сте, шта сте, то је то успјех ће сигурно доћи кад- тад. Ово је поручио младима Бојан Марић у емисији Квадрат на знање 2014. године. Тада је као дио истраживачког тима из области меморије добио посао у Интелу у Шпанији -једној од највећих ај ти компанија у свијету.
Бојан Марић - Фото: РТРС
Бојан МарићФото: РТРС

Испоставило се да је његов животни мото добитна комбинација.

У Барселони је докторирао и успио да се докаже и избори за своје мјесто као странац. Суоснивач је фирме која се бави дизајном специфичних дигиталних акцелератора за вјештачку интелигенцију. Сједиште јој је у Калифорнији и запошљава 130 људи.

- Послије доктората почео сам да радим у великим фирмама. То је тако јединствено искуство кад радите у корпорацији од 100.000 људи и послије кад радите у другој корпорацији од 10.000 људи или мање, то је баш разлика.  И велико искуство које не можете да научите нигде осим ако сте дио велике машинерије. Основали смо СТАРТАП фирму у Барселони која и дан данас постоји, живи, напредује и од нас пет сад нас има 130 на више локација Барселони, Београду и на два мјеста у Сјеверној Америци. Бавимо се дизајном процесора акцелератора за машинско учење и вјештачку интелигенцију и пројектовањем система гдје се користе такви чипови и развојем софтвера - каже  Бојан Марић, доктор наука - електротехника и рачунарски системи. 

Бојан је прве кораке у свијету информационих технологија направио у Техничкој школи у Бијељини гдје је био ђак генерације у школској 2002/2004 години. Стечено знање олакшало му је и студирање на Електротехничком факултету у Београду на Одсјеку за електронику, гдје је одбранио и мастер тезу 2010.године. Радио је кратко у Београду, а онда одлучио да оде у иностранство. Постидпломске студије завршио је у Шпанији на Политехничком универзитету Каталоније И Шпанском националном истраживачком центру за суперрачунаре. Докторску дисертацију одбранио је 2014. на катедри за архитектуру рачунара у највећем Националном институту за истраживање у области супер рачунара у Шпанији.

Живот га је, каже, научио да у сваком злу има и нечега доброг и да треба искористити сваку прилику. Ратни вихор га је из Босанске Крајине довео у Бијељину, а знање и сплет околности упутили даље. Научио је и да не планира дугорочно, јер све што је планирао на дуге стазе није реализовао онако како је замишљао, али када би могао из почетка радио би све исто. Сада прави мање планове и кораке и стигне до циља.