latinica  ћирилица
14/01/2022 |  06:45 ⇒ 06:48 | Аутор: РТРС

Дјеца са Купреса - и у тешким условима увијек спремна за игру (ВИДЕО)

Пред крај првог полугодишта посјетили смо ученике подручне основне школе "Раде Маријанац" у Новом Селу у Купресу у Републици Српској. Природа је лијепа, али клима сурова. Тамошња дјеца у прилично лошим условима похађају наставу.
Дјеца са Купреса - Фото: РТРС
Дјеца са КупресаФото: РТРС

У разговору са једном од учитељица речено нам је да су овдашња дјеца изузетно добра и скромна. А, оне без обзира на дуге и хладне зиме, недостатак савремних технологија у образовном процесу, сеоске школе не би мијењале за школе у граду.

- Углавном можемо стићи, радници-доћи до посла, али дјеца, пошто су у селима поред школе, па је мало теже стићи, није очишћен пут, али некако се снађу, родитељи неки имају трактор, па се они потруде да дођу - каже учитељица Мара Пиљић.

Овдашња дјеца немају дом културе, биоскоп, супер маркет играоницу. Њихова играоница су купрешка поља и ливаде. И да, јесу скромна. Скромни су и на ријечима...

Рекли су нам чиме би вољели да се баве у будућности, да желе да остану у својим селима, а до тада да добију парк у којем могу да се играју. Имају они фискултурну салу, али не иду у њу, јер је ледена.

Свему реченом додајмо и податак да се у Купресу све рјеђе чује плач новорођених беба...,а наша жеља је да још који пут одемо у Купрес и урадимо причу о тамошњој дјеци, па макар живјели и у отежаним условима.