latinica  ћирилица
14/01/2022 |  09:09 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Блинкен позвао Куртија да врати замах дијалогу са Београдом (ФОТО)

Државни секретар САД Ентони Блинкен позвао је премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да врати замах дијалогу са Београдом, да подржи претходно договорене обавезе и да избјегава реторику која би могла да повећ́а тензије.
Ентони Блинкен (Фото: MARK MAKALA/GETTY IMAGES) -
Ентони Блинкен (Фото: MARK MAKALA/GETTY IMAGES)

У писму Блинкена, које објављују приштински медији, напоменута су два краткорочна компромиса - треба да се постигне договор о енергетици на сјеверу КиМ и да се напредује са питањем несталих.

Он је истакао да је у интересу Приштине да се ова питања ријеше и да послуже као основа за даљи напредак ка инклузивној нормализацији.

Амерички секретар позива владу у Приштини да потврди судске пресуде - посебно оне које се односе на права мањина, а истакнуте су и приликом недавних притисака САД и других косовских партнера по питању заједнице српских општина и земљишта око манастира Дечани.

Он је додао да неријешени односи Београда и Приштине остају препрека за чланство у европским и евроатлантским институцијама.

- Вјерујемо да дијалог уз посредовање ЕУ остаје најбољи форум за нормализацију преговора између Београда и Приштине и у том циљу блиско координирамо са нашим партнерима из ЕУ - написао је Блинкен.

Он је, међутим, како се наводи у писму, поновио став САД да би дијалог требало да се фокусира на међусобно признавање.

Блинкен је на крају указао да Приштина треба блиско да сарађује са новим америчким амбасадором на Ким Џефријем Ховенијеријем и америчким представником за западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Писмо америчког секретара је током вечери објавио и Курти на свом Твитер налогу.