latinica  ћирилица
14/01/2022 |  10:37 ⇒ 10:39 | Аутор: СРНА

Мајкић: Поџић да се позабави ратним заставама у Бужиму

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да би министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић требао да се позабави појавом "Зелених беретки" у Бужиму, међу којима су неки носили униформе Оружаних снага БиХ, уз ратне заставе и покличе "Алаху екбер!".
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

Мајкићева је истакла да, међутим, умјесто да се Поџић и начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Сенад Машовић позабаве том појавом, они би радије да се баве санкционисањем српских официра.

- Можда су, ипак, у праву они који тврде да ће ускоро од Оружаних снага БиХ настати муслиманска војска - оцијенила је Мајкићева за Срну.

Она је рекла да потези Поџића, који је покренуо поступак против српских представника због присуствовања обиљежавању Дана Републике Српске, представља тешко нарушавање односа у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ.

- Након сталних испада министра спољних послова Бисере Турковићна на домаћем и међународном плану, свједоци смо да јој се ових дана придружио Поџић брзоплетом наредбом о покретању дисциплинског поступка против замјеника министра одбране Мирка Околића и још пет припадника Оружаних снага БиХ из реда српског народа који су присуствовали свечаностима обиљежавања 9. јануара - навела је Мајкићева.

Мајкићева је напоменула да је одмах након свечаног обиљежавања великог празника Републике Српске, Поџић пожурио с наредбом о покретању дисциплинског поступка, а начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Сенад Машовић изразио очекивање "да ће бити процесуирани сви који не поштују одлуке судских органа".

- Било је то по оној - није рођендан када је Српска стварно настала, већ је то било који датум који би Бошњацима био по вољи. Невјероватном брзином формиран је "тим за извиђајни поступак" од три члана који чине шеф тима генерал Ивица Јеркић и чланови бригадири Изудин Скопљак и Радомир Билац - истакла је Мајкићева.

Она је додала да је задатак овог тима да утврди да ли има елемената одговорности.

- Е, па да видимо има ли је. Знају Срби да је кратак пут од захтјева члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да се они казне, до Поџићеве наредбе, преко Машовићеве реализације кажњавања - напоменула је Мајкићева.

Она је додала да је због присуства на прослави Дана Републике Српске, двојац Поџић-Машовић испустио из вида неколико чињеница које, "поред тога што говоре о бесмислености њиховог покушаја, представљају и тешко нарушавање међуљудских односа у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ, о чему ће се тек чути у наредном периоду".

- Околића и српске официре у Оружаним снагама БиХ, који су присуствовали свечаностима у Бањалуци, позвао је српски члан Предсједништва БиХ као члан Врховне команде. Њихова обавеза је да се одазову на сваки позив члана Предсједништва, јер Предсједништво БиХ има врховну команду и контролу над Оружаним снагама БиХ - истакла је Мајкићева.

Позив који је упућен српским официрима у Оружаним снагама БиХ да присуствују обиљежавању Дана Републике Српске, додала је она, упућен је од легално изабраног члана Предсједништва БиХ из српског народа и Републике Српске.

- У саставу Оружаних снага БиХ формиран је Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук, који баштини идентитет и војно насљеђе Војске Републике Српске. Управо Војска Републике Српске је најзаслужнија за стварање Републике Српске, као што је на том основу касније и настао Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук, који је требао да буде тамо гдје се обиљежавао 9. јануар, Дан Републике - појаснила је Мајкићева.

На питање гдје је онда основ за покретање дисциплинског поступка против Околића и пет српских официра, Мајкићева је истакла да га нема.

- Пропуст би био учињен само у случају да се они нису одазвали на позив члана врховне команде Милорада Додика - рекла је Мајкићева.

Она је додала да ће зато бити занимљиво видјети како ће у Министарству одбране и Заједничком штабу Оружаних снага БиХ наћи аргументацију за дисциплинску, а камо ли за кривичну одговорност наведених лица.