latinica  ћирилица
14/01/2022 |  10:43 ⇒ 10:44 | Аутор: СРНА

Линта: Хапшење Србина Драгана Митровића без конкретних доказа

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је осудио недавно срамно хапшење Србина Драгана Митровића на загребачком аеродрому, те оцијенио да хрватско правосуђе води поступке против Срба за ратне злочине без конкретних доказа, односно на основу лажних исказа свједока сарадника.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта позива министра правде Србије Мају Поповић да упути најоштрији протест хрватском министру правосуђа због хапшења Митровића.

Он је напоменуо да је Србина Драгана Митровића, из барањског села Каранац, хрватска полиција ухапсила под оптужбом за наводни ратни злочин над цивилима у Барањи током 1991. и 1992. године.

- Хапшење Митровића јесте један од многих доказа застрашивања преосталих Срба у Барањи да се иселе са својих вјековних подручја, али и одвраћање прогнаних Срба да се врате на своја имања - истакао је Линта у саопштењу.

Он је оцијенио да је скандалозна чињеница да је Митровић осумњичен за ратни злочин на основу кривичне пријаве локалног Хрвата, којег је за вријеме рата ошамарио неколико пута.

- Послије неког времена су имали нормалну комуникацију прије него је Митровић 1999. године отишао са породицом у Велику Британију - навео је Линта.

Митровић је, рекао је Линта, посљедњих десетак година редовно долазио из Велике Британије у своје село и није имао никаквих проблема.

- Потпуно је јасно да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и у функцији оправдања врхунске лажи и измишљотине да су Срби агресори и злочинци, а Хрвати ослободиоци и жртве - навео је Линта.

Он је додао да је апсолутно неприхватљиво да се српски борци хапсе без конкретних доказа и да се против њих организују монтирани судски поступци.

С друге стране, указао је Линта, хрватско тужилаштво ништа не чини на кажњавању бројних злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима.

- Такође, крајње је вријеме да Тужилаштво за ратне злочине у Београду покрене кривичне поступке за бројне злочине над Србима - поновио је Линта.

Митровић је ухапшен 8. јануара на загребачком аеродрому, приликом уласка у Хрватску, а судија у Осијеку му је одредио истражни затвор од мјесец дана због бојазни од утицаја на свједоке и бијега из Хрватске.