latinica  ћирилица
14/01/2022 |  11:59 ⇒ 18:25 | Аутор: РТРС

Додик: Договорено одржавање великог сабора Српске и Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем. Састанак је одржан у Вили "Мир". Трајао је више од два часа и био је затворен за јавност.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је навео да је упознао Вучића са актуелном политичком ситуацијом, те да предсједник Србије разумије позицију Српске.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Нагласио је да постоје проблеми када је ријеч о остваривању дејтонских права у БиХ и да званичници Српске ништа друго и не траже.

Српски члан Предсједништва подсјетио је на изостанак реакције међународног фактора на мобилизацију и говор мржње у Федерацији.

Договорено је одржавање великог сабора Србије и Републике Српске, укључујући и састанак двије владе 27.јануара.

Додик је истакао да су се он и Вучић сагласили да ситуација у БиХ уопште није једноставна и да тражи додатни ангажман свих.

Он је рекао да је Вучића упознао о чињеници да Република Српска има велики проблем са остваривањем њених дејтонских права и да је основни проблем како да Српска добије оно што је потписано и добијено Дејтонским споразумом.

Додик је поновио да Република Српска ништа друго и не тражи, осим уставне позиције коју има, а она се упорно руши одлукама, као што је одлука о земљишту и шумама и многим другим.

- А видимо да су веома посвећени томе. То угрожава директно нашу дејтонску позицију - додао је Додик.

Истакао је да о свему томе најбоље свједочи обиљежавање Дана Републике Српске када су на сасвим легалан и леигитиман начин биле постројене јединице полиције, које свакодневно обављају своје послове.

- А они су покушали од тога да направе велико чудо по свијету и да представе као угрожавање мира. А с друге стране, нема реакција међународног фактора на све оне изливе мржње које гледамо, мобилизацију "зелених беретки" у Бужиму, и демонстрацији коју смо видјели привржености екстремној исламској политици и вриједностима - нагласио је Додик.

Он је додао да је захвалан Вучићу за посвећеност и познавање ситуације у Републици Српској и заинтересованост да се одбрани дејтонска позиција, која је јасна.

Додик је изјавио да су Бошњаци, који сматрају да је баш сада тренутак да би додатно сатрли Републику Српску, добили вјетар у леђа од странаца, прије свега, оних који су се вратили у амерички Стејт департмент, а градили су своје позиције на дешавањима у БиХ и дјеловању против Срба, али је поручио да ништа није довијека и да Српска мора преживјети.

Повезане вијести:

Вучић: Мир и стабилност од кључног значаја за регион