latinica  ћирилица
14/01/2022 |  12:43 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Подијељени пакетићи - поклон дјеце из Републике Српске (ФОТО)

Поводом православне Нове године око 400 дјечака и дјевојчица из српских средина на Косову и Метохији, укључујући и око 150 лица са посебним потребама из Удружења "Подржи ме" из Косовске Митровице, добило је новогодишње пакетиће - поклон вршњака из Републике Српске које је бањалучки Одбор за помоћ Србима на Космету прикупио у оквиру акције "Обрадујмо вршњаке на Косову и Метохији".
Подијељени пакетићи - поклон дјеце из Републике Српске - Фото: РТРС
Подијељени пакетићи - поклон дјеце из Републике СрпскеФото: РТРС

Ова акција траје дуже од једне деценије, а пакетићи су подијељени јуче и данас у оквиру прославе православне Нове године.

Пакетићи су подијељени свим дјевојчицама и дјечацима узраста до четвртог разреда средње школе у селима Бање и Суво Грло у општини Србица и у селу Црколез у општини Исток.

Подијељени пакетићи - поклон дјеце из Републике Српске (Фото: РТРС)

Поклоне су добила и дјеца на одјељењу педијатрије болнице у Косовској Митровици, као и 10 дјеце породице Вуковић из Звечана, иначе најбројније српске породице на Косову и Метохији којој анонимни донатор из Републике Српске обезбјеђује и мјесечну помоћ од 100 евра.

Предсједник Одбора Милорад Арлов изјавио је Срни да, због забране уласка на Косово и Метохију, ни ове године није могао лично да преда новогодишње пакетиће.

- Ови пакетићи имају посебно значење јер су упућени од срца вршњака из Републике Српске који су, уз прикупљање средства за пакетиће, прикупили и значајна средства намијењена довршетку објекта Дневни центар "Подржи ме - 9. јануар" за потребе особа са посебним потребама, који се о трошку институција и грађана Српске гради у сјеверном дијелу Косовске Митровице - рекао је Арлов.

Подијељени пакетићи - поклон дјеце из Републике Српске (Фото: РТРС)

Уз пјесму "Са Косова зора свиће" дјеца из Сувог Грла захвалила су вршњацима, Одбору и свим добротворима из Српске, те им поручила да поклон-пакетићи вршњака из Српске више значе од свих поклона које су добили у протеклих двадесетак дана.

Ученик седмог разреда Основне школе из Сувог Грла Милош Томашевић захвалио је вршњацима из Републике Српске и у име другара пожелио да дође дан када ће моћи да угости пријатеље из Српске у свом дому и школи у родном мјесту.

Он је поручио да знају да су пакетићи поклон њихових вршњака из Републике Српске преко којих им шаљу подршку да остану на Космету и да се школују у њиховом селу.

- Знамо да нисмо сами и да ћемо увек у њима имати искрене пријатеље - рекао је Срни Томашевић.

Из Удружења "Подржи ме" су, уз захвалност донаторима, пожељели да наредну православну Нову годину прославе у завршеном Дневном центру, за шта им је, како се процјењује, потребна позамашна сума новца пошто тек предстоји унутрашње опремање објекта.