latinica  ћирилица
14/01/2022 |  13:19 ⇒ 13:22 | Аутор: sputniknews.com

Путин путује у Пекинг на отварање Олимпијских игара; Састанак са Ђинпингом

Предсједник Русије Владимир Путин присуствоваће отварању Олимпијских игара у Пекингу 4. фебруара, а тада ће се састати са предсједником Кине Си Ђинпингом, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Владимир Путин и Син Ђинпинг (Фото: Sputnik/Mikhail Klimentyev) -
Владимир Путин и Син Ђинпинг (Фото: Sputnik/Mikhail Klimentyev)

- Припремамо званични руско-кинески самит. Предсједник Путин ће, на позив предсједника Си Ђинпинга, посјетити Пекинг 4. фебруара – на дан отварања Олимпијских игара. Истог дана ће се одржати преговори на највишем нивоу - прецизирао је Лавров.

Како је додао, лидери Русије и Кине ће током разговора обухватити читав спектар односа.

- У припреми су рјешења која су детаљно осмишљена, изводљива и која заиста помажу да повећамо нашу сарадњу - истакао је министар.

О свим тим питањима руско-кинеске сарадње разговараће се током припрема за посјету Путина Пекингу и током саме посјете, констатовао је Лавров.

- Иначе, договорио сам се са мојим колегом, пријатељем, министром спољних послова Кине Ванг Јиом да одржимо састанак уочи самита лидера и да детаљно размотримо читаву међународну агенду - саопштио је Лавров.

Подсјетимо, САД, Канада, Аустралија и Велика Британија у децембру су најавиле дипломатски бојкот предстојећих Олимпијских игара у Пекингу, а своју одлуку су образложиле "систематским кршењем људских права у Кини".