latinica  ћирилица
14/01/2022 |  14:46 | Аутор: СРНА

Стејт департмент: Позив Приштини да омогући Србима гласање на референдуму

Њемачка, Италија, Велика Британија, САД и ЕУ поздравиле су у заједничком саопштењу одржавање референдума о уставним промјенама у Србији и позвале власти самопроглашеног Косова да омогуће гласање Србима који живе на Косову и Метохији, саопштио је амерички Стејт департмент.
Стејт департмент - Фото: АП
Стејт департментФото: АП

У саопштењу је изражено жаљење због тога што власти самопроглашеног Косова нису дозволиле ОЕБС-у да прикупи гласове Срба који живе на Косову и Метохији, а имају право да гласају, у складу са ранијом праксом.

- Позивамо власти самопроглашеног Косова и Србије да се суздрже од поступака и реторике који подстичу тензије, те да се активно укључе у дијалог који је омогућила ЕУ. Важно је да обје стране постигну напредак ка свеобухватном рјешењу које ће откључати перспективу у Унији и ојачати регионалну стабилност - додаје се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је референдум, који ће се одржати у недјељу, 16. јануара, кључни корак ка јачању независности правосуђа и побољшању транспарентности и ефикасности институција за владавину права у Србији.

- Вјерујемо да су ове реформе корак ка усклађености Србије са европским стандардима и подржаћемо процес приступања Србије Европској унији - истиче се у саопштењу.

Земље потписнице саопштења напомињу да су охрабриле држављане Србије да изађу на референдум, те да вјерују да је то важно за све оне који имају право да гласају на изборима и на референдуму.