latinica  ћирилица
14/01/2022 |  14:51 ⇒ 16:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Због пола тоне кокаина у товару банана ухапшен шпедитер

Шпедитер Ђ.Д. ухапшен је и одређено му је задржавање због сумње да је био члан криминалне организације која је кријумчарила кокаин у пакетима банана, које су биле намијењене компанији Воли, саопштио је данас специјални тужилац Црне Горе Мирослав Турковић.
Црна Гора: Кокаин у бананма (Фото: FB/Marko Milačić) -
Црна Гора: Кокаин у бананма (Фото: FB/Marko Milačić)

Товар од око 500 килограма кокаина пронашли су радници Волија у пакету са бананама, а потом је управа те фирме обавијестила полицију.

Турковић је на конференцији за медије Специјалног државног тужилаштва и Управе полиције рекао да је још неколико особа из Црне Горе, на чијој идентификацији се ради, учествовало у кријумчарењу дроге, пренијела је РТЦГ.

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић рекао је да са сигурношћу може да тврди да кокаин није био намијењен компанији Воли, те да је требало да буде узет на путу од Бара до Волија.

Турковић је навео да је тужилаштво дошло до података који упућују на сумњу да је током 2021. године у Словенији, Црној Гори и територији Еквадора створена криминална организација која је вршила одређени број криминалних дјела, и то неовлашћену производњу, држање и продаја дроге.

- Докази упућују да је црногорски држављанин Ђ.Д. имао задатак да врши манипулацију контејнера са бананама у којима је смјештен кокаин, да доставља бројеве контејнера купцима овог јужног воћа, а све у циљу изузимања дроге испод мјера цариника - рекао је Турковић.

Чланови криминалне групе постали су још нека лица из Црне Горе, који су "обављали задатке у слободној царинској зони у Луци Бар, чији је задатак био да поступајући по наредбама и упутствима организатора прикривају контејнере са дрогом, да изузимају дрогу из контејнера и предају је другим члановима организације ради даљег транспорта из царинске зоне - рекао је Турковић.

Припадницима криминалне организације чланови са Еквадора прибављали су фалсификоване службене знакове, бродске пломбе, које су достављали у контејнерима заједно са дрогом како би печатили робу како би изгледало да пакети нису отворени, пренијела је РТЦГ.