latinica  ћирилица
14/01/2022 |  15:24 ⇒ 15:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Послије више од 10 година први разговори Турске и Јерменије

Турска и Јерменија саопштиле су данас да је прва рунда међусобних разговора, послије више од 10 година, била “позитивна и конструктивна“, чиме се, како наводе агенције, стварају могућности за поновно успостављање односа двије земље и отварање граница послије деценија непријатељства.
Односи Турске и Јеменије (Фото: АА) -
Односи Турске и Јеменије (Фото: АА)

Турска нема дипломатске ни трговинске односе са својим источним сусједом од 1990-их година. Данашњи сусрет у Москви први је покушај да Турска и Јерменија нормализују односе послије мировног споразума 2009. године, који још није ратификован, пренио је Ројтерс.

Турско и јерменско министарство спољних послова саопштили су да су разговори одржани у “позитивној и конструктивној“ атмосфери и да се обе стране залажу за потпуну нормализацију без икаквих предуслова.

Двије сусједне државе су у затегнутим односима због више питања, најприје због 1,5 милиона јерменских жртава 1915. године. За Јерменију је то био геноцид и тај став заузеле су и САД и још неке државе.

С друге стране, Турска признаје да су многи Јермени који су живјели у Отоманском царству убијени у сукобима с отоманским снагама у Првом свјетском рату, али одбацује квалификацију геноцида и број жртава који наводи Јерменија.

Односи двије државе погоршани су током сукоба 2020. око Нагорно-Карабаха. Турска је оптужила јерменске снаге да су окупирале територију која припада Азербејџану, али и позвала на отопљавање односа, с обзиром на настојања да изврши утицај у региону.

Руска агенција ТА С С пренијела је саопштење јерменског министарства спољних послова које је у четвртак навело да очекује да разговори воде успостављању дипломатских односа и отварању граница затворених од 1993.године.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је у четвртак да Јерменија мора да успостави добре односе с Азербејџаном како би настојања да се нормализују односи Јеревена и Анкаре могла да дају резултате.