latinica  ћирилица
14/01/2022 |  16:03 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Србима на Космету обезбиједити основна људска права

Срби на Косову и Метохији желе да се изјасне на референдуму о уставним промјенама који је у Србији заказан за недјељу 16. јануара, саопштили су представници Срба са Косова и Метохије послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.
Вучић са представницима Срба са КиМ (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Вучић са представницима Срба са КиМ (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

- Ми нисмо грађани другог реда. Само хоћемо да имамо оно што имају и Албанци и да се референдум одржи посредством ОЕБС-а и Еулекса. Сада и њих позивамо да се укључе у све ово и да се отворе бирачка мјеста да се референдум у недјељу одржи - рекао је предсједник Српске листе Горан Ракић.

Он је нагласио да Срби само траже елементарно људско право да бирају и буду бирани, што имају Албанци и сви други.

Ракић је објаснио да ће ЕУ у недјељу показати да држи до својих ријечи и обећања о прикључењу Србије и региона европском путу уколико убиједи Приштину да одустане од пријетњи да Србима неће дозволити одржавање референдума на Косову и Метохији.

Он је истакао да ће сва обећања о европском путу, у противном, остати празна прича, тим прије што је управо ЕУ од Србије тражила да буде одржан референдум о уставним промјенама.

- Ми се надамо и још вјерујемо ЕУ, али видјећемо да ли ће они испунити обећање пошто је пет земаља Квинте дало изјаву и јасно и гласно свима у Приштини поручило да референдума о уставним промјенама у Србији у недјељу мора бити и на простору Косова и Метохије - рекао је Ракић.

Потпредсједник Српске листе Далибор Јевтић оцијенио је да је ситуација на Косову и Метохији јако тешка, нарочито на југу, и то тамо гдје има Срба.

- У посљедње вријеме на дјелу имамо стварање тензија на различите начине. Немогућност одржавања референдума створила би додатне тензије, које нам нису потребне. Зато је велика одговорност на представницима међународне заједнице и ми чекамо њихов одговор и сљедећи корак - поручио је Јевтић.