latinica  ћирилица
14/01/2022 |  17:02 ⇒ 17:02 | Аутор: СРНА

Приштина не одустаје од забране одржавања референдума

На простору Косову и Метохији неприхватљиво је одржавање референдума који организује држава Србија, став је представника привремених институција у Приштини.

Овакав став изнијели су данас на састанку са амбасадорима Квинте и специјалним изаслаником ЕУ, упркос инсистирању амбасадора западних земаља да привремена Влада у Приштини дозоли Србима да гласају на референдум 16. фебруара.

У заједничком саопштењу предсједнице привремених институција Вјосе Османи, предсједника привремене владе и скупштина Аљбина Куртија и Глаука Коњуфце се наводи да Срби, грађани Србије са двојним држављанством, могу да право гласа искористе у Канцеларији официра за везу Београда у Приштини и путем поште.

Османијева, Курти и Коњуфца су "упозорили да би отварање бирачких мјеста значило да Србија крши територијални интегритет самопроглашеног Косова".

Њих троје сматрају да нису одбили сарадњу са ОЕБС-ом која је требало да дистрибуише и прикупи референдумски материјал, већ су против улоге Србије и њених паралелних структура на Косову.