latinica  ћирилица
14/01/2022 |  17:51 ⇒ 17:52 | Аутор: СРНА

Афера "Респиратори": Свједок Марић рекао да му је Фикрет Хоџић пријетио

У наставку суђења федералном премијеру Фадилу Новалићу и осталима због афере "респиратори" данас је у Суду БиХ завршено испитивање свједока Кристијана Марића који је испричао да му је власник "Сребрене малине" Фикрет Хоџић, један од оптужених, пријетио и показивао пиштољ.

Свједок Марић из Мостара, који је добио имунитет од кривичног гоњења, испричао рекао је да је био само посредник између Хоџића и Сање Лекић из фирме "БМТЛ Медикал" из Црне Горе и Кинеза, као и да Хоџић никад није Лекићевој уплатио провизију од 150.000 евра за набавку респиратора, наводи "Дневни аваз".

На питање адвоката Васвије Видовић, која заступа Новалића, Марић је потврдио да му је Хоџић говорио да сарађује са Владом Федерције БиХ и да је у контакту с премијером у контексту израде дозвола за увоз и писма намјере за набавку респиратора.

Свједок је потврдио да, када је Хоџић говорио да ће "частити" своје људе, није помињао имена.

На питање тужиоца Мирзе Хукељића, Марић је рекао да је у априлу 2020. године од Хоџића добио два писма намјере, један за набавку респиратора типа ХЦВ Е003, а други за респираторе типа АЦМ 812 А. Друго писмо Хоџић је мејлом добио од Новалићеве секретарице Бахре Џаке и прослиједио га преко "вацапа" Марићу.

Одбрана је на ранијем претресу приказала комуникацију Марића у групи "Кристијан" у којој је испољавао нетрпељивост према Хоџићу, те је уз дијељење фотографија пиштоља, Марић наводио шта ће све урадити "малинару".

Свједок је данас рекао да Хоџићу никада није лично пријетио, те је навео ситуацију у Мостару у његовом бившем угоститељском објекту у вријеме када је каснила испорука респиратора из Кине, те је Марић морао звати Кинезе.

Марић је данас изјавио да му је Хоџић тада показивао свој пиштољ говорећи да то морају завршити и да каже Кинезима да се "то заврши".

Свједок је изјавио да су му пријетили и Лекићева и Хоџић.

На питање Хоџићевог браниоца Мирне Авдибеговић, Марић је одговорио да те пријетње није пријављавао.

Осим Новалића, за спорну набавку 100 респиратора вриједости 10,5 милиона КМ, оптужени су суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, министар финансија Федерације БиХ Јелка Милићевић и власник фирме "Сребрена малина" Фикрет Хоџић.