latinica  ћирилица
14/01/2022 |  18:32 ⇒ 18:33 | Аутор: СРНА

Човић најавио крај преговора са представницима САД и ЕУ

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је данас да би састанци са европским и америчим представницима о Изборном закону БиХ требало да буду завршени до 25. јануара.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

- Мислим да идуће седмице имамо неколико разговора да би око 23, 24, 25. јануара требало да буду завршни разговори о теми Изборног закона БиХ са представницимам европске и америчке администрације, у складу са договором из Мостара - рекао је Човић.

Након тога, додао је, ићи ће се у даље припреме, између осталог и у мање измјене Устава БиХ да би се могли провести избори, јавио је Н1.

Из ХДЗ-а БиХ саопштено је да се Човић данас у Купресу састао са градоначелницима и начелницима из ове странке, а присуствовали су и министри из Хрватске Наташа Трамишак, министар регионалног развоја и фондова ЕУ Томислав Ћорић, министар привреде и одрживог развоја.

На том састанку је истакнуто да постоји огроман потенцијал прекограничне сарадње, који би резултирао великим могућностима развоја и унапређења живота кроз економске, привредне, инфраструктурне и друге пројекте.

Представници Владе Хрватске презентовали су досадашње искуство, те понудили да буду спона која ће олакшати свим општинама, градовима и жупанијама да се позиционирају у европским оквирима, те бити директна комуникација и сарадња с институцијама Хрватске и ЕУ.

На састанку је било ријечи и о помоћи општинским, градским и жупанијским властима, како привредно, тако и при аплицирању, те кориштењу фондова ЕУ, наводи се у саопштењу.

Ћорић је рекао да постоји цијели низ тема које спајају, ту су као подршка Човићу, хрватском народу и свим напорима који се континуирано проводе, у смислу позиционирања Хрвата као једнакоправног конститутивног народа, на свим нивоима у БиХ.

Трамишакова је рекла да јасан, сигуран и стабилан пут за дугорочну стабилност и одрживи раст и развој БиХ, те додала да квалитеном сарадњом и добрим дијалогом и равноправним положајем свих конститутивних народа у БиХ могу да се негативни трендови преокрену.