latinica  ћирилица
14/01/2022 |  18:47 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Свети Александар Невски - поклоничка икона пред којом се вјерници моле за здравље (ВИДЕО)

Веома значајна икона, кнеза и свеца Руске православне цркве, Александра Невског, налази се у храму Васкрсења Христовог у Оштрој Луци. Невски је једна од најцјењенијих историјских и вјерских личности, веома позната и у Републици Српској.
Икона Александра Невског у Оштрој Луци (Фото: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Икона Александра Невског у Оштрој Луци (Фото: eparhijabihackopetrovacka.org)

Руски кнез Александар Невски рођен је 1220. године, а кнезовао је 27 година. Познате су његове бројне битке које је војевао у свом животу, у многим побиједио и сачувао границе своје земље. Упокојио се 1263. прије чега је примио монаштво и добио име Алексије. У Русији постоји само пет лаври - манастира од посебне важности, једна од њих носи име Александра Невског, што довољнo говори о његовом значају као кнеза, али и свеца у руском народу.

- У анкети која је проведена међу руским народом 2008. године, Невски је проглашен за највећу личност у историји руског народа и за највећу личност руске државе - истакао је Карађорђе Дерајић, протопрезвитер–ставрофор и парох парохије оштролучке.

Посебна реликвија у Саборном Храму Васкрсења Христовог у Оштрој Луци, од 2017. године, јесте икона Светог Александра Невског који је, осим у свом, изузетно поштован и у српском народу. Осликана је и освећена у Светог Александра Невског лаври у Санк Петербургу, одакле је у Оштру Луку дошла подсредством руских дипломата, али и наших људи из овога краја, који живе и раде у Русији.

Дванаестог септембра према новом календару је дан преноса моштију Александра Невског, који се обиљежава и у овом храму – литијски, литургијски али и молитвено.

- У наш храм долазе људи и из других мјеста како би се поклонили његовој икони која је у нашем храму поклоничка икона и која сигурно помаже свакоме човјеку који се искрено моли и тражи молитвено заступништво и заштиту од светога Александра Невскога - додао је протопрезвитер–ставрофор Дерајић.

Од кнеза до свеца, од битки до слободе, земаљске и духовне, био је пут Александра Невског. Па како онда другачије и завршити ову причу него његовим чувеним ријечима, које и данас одјекују овоземаљским свијетом „Није у сили Бог, него у истини“.