latinica  ћирилица
14/01/2022 |  18:58 ⇒ 15/01/2022 | 10:04 | Аутор: РТРС

У Сводни код Новог Града све више породица са троје и више дјеце (ВИДЕО)

Док се у многим селима број становника смањује, у селу Сводна код Новог Града је у порасту. Све је више породица са троје и више дјеце.
Сводна - Фото: РТРС
СводнаФото: РТРС

Све више становника Српске одлучује се за селидбу из села у градове. Млади се све рјеђе одлучују за заснивање породице у руралним подручјима. Међутим, село Сводна код Новог Града је изузетак. Оно се може похвалити да има завидан број дјеце

- Иако то није ништа, с обзиром на чињеницу колика су овдје пространства и колико има домаћинстава, али наша матична школа "Драган Вујановић" овдје у Сводни, са подручним одјељењима има око 200 ђака - истиче парох Свођански Зоран Благојевић.

Малишани из Сводне слободно вријеме проводе у порти храма Светог Саве, који се налази у близини школе. Посебно је весело за вријеме празника. Црква је тада пуна дјеце.

Становници Сводне не желе да напусте своје мјесто. Кажу, овдје имају све што им је потребно. Све више парова одлучују се за треће и четврто дијете. Свештеник Зоран Благојевић им је узор, јер и он има вишечлану породицу.

- Код мене је специфично да имам два сина који су рођени на мој датум рођења. Нас тројица славимо рођендан на исти датум. Ускоро ћу добити и четврто дијете. Ја бих поручио свима – што више дјеце, јер дјеца су радост - каже Благојевић.

Живот на селу, чак и у вишечланим породицама и те како је могућ, а Сводна је најбољи примјер. И зато, из овог села поручују да се што више рађају дјеца. То је једина гаранција да села и градови неће остати пусти, а то је и наш најбољи залог за будућност.