latinica  ћирилица
14/01/2022 |  19:09 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Почиње брендирање сира зарца - мајевичког деликатеса (ВИДЕО)

Производња сира зарца преноси се с кољена на кољено, а мјештани овог краја кажу да нема прославе без овог деликатеса. Општина Лопаре, почела је брендирање чувеног сира, а основана је и Пољопривредна задруга како би за чланице били створени бољи услови и повећана производња. Потражња за овим сиром много је већа од понуде.
Сир зарац - Фото: РТРС
Сир зарацФото: РТРС

У вријеме празника, када на Мајевицу дођу људи из иностранства, потражња за овим сиром је много већа него што домаћице могу да произведу.

Општина Лопаре жели да брендира сир зарац као мајевички аутохтони производ. Имају подршку и од регионалне Привредне коморе.

- Зарац има пролаз на тржишту, има своје купце који га воле. Оно што морамо сада урадити, а што смо увидјели, је да женама које су најактивније купимо што више опреме како сир не би  производиле у својој куихињи него да имају мини мљекаре - истиче начелник општине Лопаре Радо Савић.

Мајевичанке су зарац представиле и на бројним сајмовима и свако ко га је пробао желио је и да га купи. Бројна мајевичка дијаспора када се враћа из домовине обавезно носи зарац, сир који их подсјећа на дјетињство и родни крај.