latinica  ћирилица
14/01/2022 |  19:41 ⇒ 15/01/2022 | 10:04 | Аутор: РТРС

Додик: Разговараћемо о Вучићевом приједлогу; У фебруару сједница НСРС

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас да је брига коју предсједник Србије Александар Вучић показује веома важна за Републику Српску, те да ће о његовом приједлогу за враћање српских представнике у заједничке институције БиХ разговарати са партнерима у власти, али и са опозицијом у Српској.

- Наше одсуство у одлучивању у заједничким институцијама десило се због закона који је наметнуо Валентин Инцко и оно је у складу са одлукама Народне скупштине Републике Српске. Почетком фебруара вратићемо се у НСРС и разговарати о овој теми - рекао је Додик за РТС.

Он је истакао да политичком Сарајеву смета све што је регуларно, па тако и обиљежавање Дана Републике.

- Више их још боли чињеница да је 30.000 љиди изашло у жељи да буде дио манифестације поводом обиљежавања Дана Републике - рекао је Додик.

Он је навео да су све активности Републике Српске легалне и легитимне, за разлику од дешавања у ФБиХ, попут тзв. марша у Бужиму, са којих се шаљу ратнохушкачке поруке.

Он је рекао да л/идер СДА/ Бакир Изетбеговић хоће да одређује шта ће се славити у Републици Српској, што није могуће, те поновио да је БиХ једна велика невоља.

Говорећи о враћању надлежности, Додик је рекао да је то повратак дејтонским принципима и подсјетио да оно што није дато БиХ припада ентитетима, а да су високи представници одузимали Српској надлежности, па сада то хоће и да ураде са шумама, имовином.

- Кључно је питање како Срби не могу да добију оно што је потписано у Дејтону - рекао је он.

Додик је навео да се од странаца често чује да треба да се проводе неке политике, а оне иду ка централизацији БиХ.

Додик је нагласио да Република Српска поштује Устав БиХ и заговара враћање на изворне принципе Дејтонског споразума који је саставни дио тог устава.

Када је ријеч о помоћи ЕУ, Додик је рекао да је сва помоћ која долази из Уније политички условљена, да ће се видјети шта од свега тога ће бити, али да он не осјећа одговорност.

Повезане вијести:

Додик-Вучић: Мир од кључног значаја; На Савиндан сабор Српске и Србије