latinica  ћирилица
14/01/2022 |  22:24 ⇒ 22:25 | Аутор: СРНА

Белгија: Спремне оптужнице за 57 људи у фудбалу

Федерално тужилаштво Белгије планира да оптужи 57 људи, међу којима су фудбалски тренери, судије и високи званичници највећих клубова због велике финансијске преваре и намјештања утакмица, наводе медији и фудбалска федерација.
Фудбал - Фото: РТРС
ФудбалФото: РТРС

Тужилаштво је одбило да коментарише извјештаје станице РТБФ и листа "Соар", али је Фудбалски савез Белгије /ФСБ/ саопштио да је примио нацрт завршног захтјева од канцеларије тужилаштва.

- То није изненађење, али срце наших фудбалских навијача крвари. Прво ћемо полако анализирати случај, али желим да нагласим да ћемо преузети одговорност - изјавио је Петер Босерт, предсједник ФСБ.

У центру трогодишње истраге биле су сумњиве финансијске операције спортских агената када је ријеч о трансферима, укључујући утају пореза, прање новца и приватну корупцију.

"Соар" пише, позивајући се на изворе из истраге, да се осумњичени терете да су одговорни за фалсификовање, прање новца, намјештање утакмица и учешће у криминалној организацији, пренио је АП.

Истрага је остварила кључни напредак након што је агент играча Дејан Вељковић, који је имао контакте са многим водећим клубовима, укључујући "Андерлехт", "Клуб Бриж" и "Стандард Лијеж", одлучио да сарађује са правосудним органима.