latinica  ћирилица
15/01/2022 |  08:20 ⇒ 10:54 | Аутор: РТРС

Радови Душана Милисављевића красе православне храмове у Србији и широм свијета (ВИДЕО)

Кад се споје таленат, креативност и марљивост – настају врхунски резултати. Потврђује то и примјер Душана Милисављевића, који се већ готово 40 година бави израдом дворског намјештаја и црквеног мобилијара.
Радови Душана Милисављевића - Фото: РТРС
Радови Душана МилисављевићаФото: РТРС

Носи титулу протомајстора Српске православне цркве, а његови радови красе 35 православних храмова у Србији, региону, али и широм свијета.

Иза врата Галерије лепих уметности "Свети Никола" у Батајници крије се раскош Лувра и Версаја. То није претјеривање, јер се Душан Милисављевић већ безмало четири деценије бави израдом копија дворског намјештаја, али и црквеног мобилијара за православне храмове широм планете.

Његов стваралачки пут је сасвим посебан. По образовању инжењер саобраћаја, Душан се од малих ногу интересовао за умјетност, није жалио времена и труда да проучава стручну литературу и усавршава се, настављајући рад старих школа и радионица дубореза.

Велики дио реплика дворског намјештаја страдао је у НАТО-бомбардовању, али то Душана није обесхрабрило. Захтјеван рад на изради ових предмета био је логичан увод у посвећивање православној примијењеној умјетности, којом се овај стваралац бави од 90-тих година, трудећи се да остави свој препознатљив ауторски траг.