latinica  ћирилица
15/01/2022 |  08:29 | Аутор: РТРС

Возачи опрез због поледице

На већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ јутрос се саобраћа несметано, због ниске температуре возачима се скреће пажња на поледицу, посебно у вишим предјелима, преко превоја, мостова и на прилазима тунелима, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Снијег - Фото: РТРС
СнијегФото: РТРС

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана је опасност од одрона земље и камења на коловоз.

Због активираног клизишта, саобраћај се једном траком одвија на дионици магистралног пута Фоча-Горажде, у мјесту Филиповићи /на самој линији разграничења/, те на регионалном правцима Бистрица - Подграб и Укрина - Горња Вијака.

Режим саобраћаја измијењен је на дионици магистралног пута Лапишница-Љубогошта због радова у тунелу "Чељиговићи" и на дионици магистралног пута Црна Ријека-ентитетска граница /Угар/ због радова у тунелу "Угар".

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини-Гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Измијењен је режим саобраћаја и на дионици магистралног правца Бањалука - Стари Мајдан два, те на регионалном путу Угљевичка Обријеж - Бобетино брдо, у рејону Горње Чађавице, раскрсница "Нумера", као и на дионици Шипово - ентитетска граница /Ново Село/.

Измијењен је режим саобраћаја на магистралном путу, дионица Бањалука-Стари Мајдан 2, због радова.

Превоз вангабаритног терета одвијаће се на правцу гранични прелаз Вардиште - ентитетска граница Ново Горажде - ентитетска граница Устиколина - Гацко, на дионици ентитетска граница Станић Ријека - ентитетска граница Каруше, те на правцу ентитетска граница Станић Ријека - ауто-пут - Бањалука - Сим Импекс.

Забрањује се саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона на надвожњаку број 238 на магистралном путу дионица Клашнице 2 - Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају.

На магистралном путу на дионици Брод на Дрини-граница БиХ/Црна Гора /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса премашује 16 тона.

У ФБиХ због ниске јутарње температуре поледица се може очекивати и у нижим предјелима, посебно на мостовима и прилазима тунелима. Учестали су одрони на бројним дионицама.

На магистралном путу Ливно-Шуица возачи се упозоравају на излазак дивљих коња на коловоз.

Због радова у тунелима "Црнаја" и "Скела" на правцима Коњиц-Јабланица и Јајце - Доњи Вакуф током дана саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком, а ноћу се обуставља.

Успорено, због радова, саобраћа и на путним правцима: Олово-Кладањ /Оловске Луке/, Јабланица-Мостар /Комадиново врело до моста Бегића и Беговића/, Груде-Љубушки /на излазу из Груда/ и Столац-Хутово /у мјесту Церовица/.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих задржавања.