latinica  ћирилица
15/01/2022 |  08:50 ⇒ 08:51 | Аутор: СРНА

У Сарајеву ваздух најзагађенији и опасан по здравље становника

У Сарајеву је јутрос ваздух загађен и може имати озбиљне посљедице по здравље становника, подаци су портала "Екоакција". Најугроженије категорије становништва су труднице, старе особе и дјеца, лица са респираторним и срчаним проблемима, које би морале остати у затвореном.

Због погоршања квалитета ваздуха и временских прилика које му погодују, Стручно тијело за координацију и надзор провођења Плана интервентних мјера у случајевима прекомјерне загађености ваздуха прогласило је епизоду "приправност" на подручју Кантона Сарајево.

На основу података које прикупља сервис "Ер вижуал", јутрос у 7.00 часова Сарајево има најзагађенији ваздух на свијету са индексом квалитета 333.

У Високом је индексом квалитета 260, а у Зеници 206, због чега је повећана вјероватноћа негативних посљедица по респираторне органе становника.

Обољели од плућних болести и болести срца, труднице, дјеца и старији морају избјегавати било какве активности током боравка напољу, а сви остали морали би избјегавати продужена или већа напрезања током боравка вани.

Нездрав ваздух је у Добоју са индексом квалитета 193, на Палама 190, у Приједору 188, Источном Сарајеву 181, Горажду 180 и Бањалуци 158.

Грађанима се препоручује да избјегавају дуже боравке на отвореном и да смање физичке активности, те носе одговарајуће заштитне маске. Не препоручују се дуже провјетравање просторија усљед велике концентрације штетних честица у ваздуху.