latinica  ћирилица
15/01/2022 |  09:21 | Аутор: СРНА

Петковић: Ослобођени Срби који су били ухапшени на прелазу Мердаре

Координатор Републичке изборне комисије Марко Јанковић и тројица Срба који су синоћ били ухапшени на административном прелазу Мердере док су превозили референдумски материјал на Косово и Метохију ослобођени су и враћају се у Београд, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Космет Петар Петковић.
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

Он је навео да се заплијењени референдумски матријал још налази на административном прелазу Мердаре и да ОЕБС још може да га дистрибуира на 140 гласачких мјеста, као што су се обавезали договором од 22. децембра.

Петковић је навео да скупштина у Приштини данас треба да донесе декаларацију о забрани спровођења референдума и додао да је важно што су се земље Квинте огласиле и позвале премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да омогући одржавање референдума, упркос његовим тврдњама да је то супротно Уставу Косова.

- Запад може да изврши потребан притисак, очекујемо од ОЕБС-а да подели референдумски материјал. Србима се крше основна људска прва и по Резолуцији 1244 и по свим свјетским стандардима - рекао је Петковић за РТС.

Према његовим ријечима, Срби са Космета ће послушати Београд и гласати за уставне промјене на референдуму.

Припадници полиције самопроглашеног Косова привели су синоћ на административном прелазу Мердаре координатора РИК-а Марка Јанковића, његовог личног возача и двојицу возача камиона који су превозила изборни материјал за предстојећи референдум на Космету.

Они су требали да материјал предају представницима Мисије ОЕБС која је на терену задужена за организовање референдумских радњи, али их је умјесто представника ОЕБС-а сачекало 10 аутомобила полиције Косова.

Том приликом њима су одузети мобилни телефони и одведени су у полицију у Лужанима, десетак километара од Мердара ка Подујеву.

Београд је поводом овог инцидента у току ноћи на Космет упутио официра за везу Дејана Павићевића, након чега су Срби ослобођени и на путу су за Београд.