latinica  ћирилица
15/01/2022 |  09:34 ⇒ 09:41 | Аутор: РТС

Недић: Министар за имиграцију Аустралије изгледа одустао од свих тврдњи са првог суђења

Адвокат за миграционо право Блажо Недић рекао је за РТС да је министар за имиграцију Аустралије изгледа одустао од свих тврдњи из претходног суђења против Новака Ђоковића и да је сада аргумент да само присуство Ђоковића у Аустралији може да повећа антиваксерско расположење.

Адвокат за миграционо право Блажо Недић рекао је да је посљедње рочиште трајало 20 минута и да се на њему није догађало ништа епохално, да су били присутни адвокати који заступају Новака Ђоковића и адвокат који заступа државу Аустралију.

- На том рочишту су ријешена процедурална питања, а једно од питања о којем се полемисало је да ли ће судити један судија или вијеће од троје судија. Први је то питање поставио сам судија, а адвокати Новака Ђоковића су рекли да се томе не противе, док се адвокат државе Аустралије противио - објаснио је Недић.

Додао је да је у том тренутку Новак био у адвокатској канцеларији и он је вјероватно гледао видео стрим припремног рочишта, али се лично није видио у кадру јер по протоколу не учествује у припремном рочишту.

- Суд је процедурално морао да прихвати пренос надлежности. Пренос предмета, који је предложио судија Кели, из Окружног суда у Савезни суд Аустралије морало је да буде потврђено. Након тога је судија питао обје стране до када могу да доставе поднеске и доказе. Адвокати Новака Ђоковића су се обавезали да ће то урадити до поднева по аустралијском времену, а затим ће држава ће одговорити до 20 часова - напоменуо је он.

Недић је рекао да је незабиљежена пракса то што се суд послије укидање визе Новаку по други пут, састао у року од два и по сата.

Према његовим ријечима, формално правно министар за имиграцију има право да депортује било кога, да укине визу и депорује било кога, али мора да да неке разлоге.

- Министар је образложио своју одлуку, али то образложење за сада није јавно доступно, али се надам да ће током суђења оно бити стављено на располагању. На основу навода из медија министар за имиграцију је изгледа одустао од свих тврдњи из претходног суђења и да је сада аргумент да само присуство Ђоковића, за кога и сам министар каже да није прекршио или покушао да прекрши било какве прописе Аустралије, већ сада тврди да његово присуство може да повећа антиваксерско расположењ - истакао је он.

Међутим, Недић је подсјетио да је сада важна чињеница да је Новак на турниру који је он организовао у Србији када није још било вакцина, обезбиједио вакцине за све играче који желе да се вакцинишу.