latinica  ћирилица
15/01/2022 |  10:15 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Цвитановић: Сарајево вуче потезе ка унитаризму и остварењу хегемоније

Предсједник ХДЗ-а 1990 Илија Цвитановић изјавио је да су из Сарајева видљиве поруке и потези који воде покушају унитаризма, централизма и на крају остварења хегемоније бошњачке политике према друга два народа.
Илија Цвитановић - Фото: Facebook
Илија ЦвитановићФото: Facebook

Цвитановић је истакао да је за Хрвате сада важно да се стабилизују односи у БиХ те да се јасно покаже ко је спреман да подржи измјене Изборног закона и учини да хрватски народ буде политички равноправан са остала два народа.

- Нама је најмање одговоран српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, јер је он у овом тренутку посве сигурно спреман да подржи измјене Изборног закона којима би се гарантовало легитимно политичко представљање без прегласавања Хрвата, што је на трагу Дејтона - рекао је Цвитановић за Вечерњи лист, издање за БиХ.

Он упозорава да се сада не види спремност бошњачке стране да направи искорак како би се постигао договор о изборној реформи у сљедећих неколико мјесеци, поручивши да бошњачка страна има прилику да одустане од праксе наметања члана Предсједништва и делегата у Дом народа ФБиХ, што би једино могло водити релаксирању односа два народа.

Говорећи о односу Срба и Бошњака, Цвитановић је нагласио да је највише проблема створио бивши високи представник Валентин Инцко.

- Радило се о очитој намјери, али тај је потез изазвао кризу каква није виђена у БиХ од 1995. године - рекао је Цвитановић и додао да сматра да Срби треба да се врате у институције БиХ.