latinica  ћирилица
15/01/2022 |  12:55 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Дефетиста Шаровић опет бјежи и повлачи се

Евидентно је да Мирко Шаровић, у складу са својим дефетистичким и кукавичким ставовима како 9. јануар и Република Српска иритирају, опет бјежи и повлачи се и већ сада прећуткује како је идеја да српски представници више не учествују у доношењу одлука на нивоу БиХ заправо била његова, а све са циљем да сада због тога закључи како је политика Милорада Додика наводно доживјела крах, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић -
Радован Ковачевић

- СНСД и владајућа коалиција тада су прихватили такав приједлог опозиције, јер смо сматрали да је у том тренутку када је посљедњи високи представник Валентин Инцко наметнуо срамне допуне Кривичног закона БиХ, од највећег значаја да постигнемо јединство у Републици Српској, од чега не одступамо ни данас - рекао је Ковачевић за Срну.

Он каже да је јавности познато да је приједлог Додика и СНСД-а на том састанку био да се у Републици Српској формира концентрациона Влада у којој би биле све парламентарне странке и чији циљеви би били да се Република Српска јединствено одупре притисцима и врати и ојача свој капацитет.

- И данас смо увјерени да би то била најбоља одлука и да бисмо на тај начин дефинитивно најбоље заштитили интересе Српске, али пошто у опозицији није било храбрости да преузму дио одговорности, ми смо прихватили њихов приједлог и за њега, као и увијек и за све у Српској, преузели пуну одговорност - рекао је Ковачевић.

Он истиче да о сваком конструктивном приједлогу, а поготово када тај приједлог долази од доказаних пријатеља Српске, што предсједник Србије Александар Вучић свакако јесте, треба разговарати.

- Међутим, мора се нагласити да представници Републике Српске никада нису напустили заједничке институције БиХ, нити су их блокирали, како се често лажно и манипулативно тврди, већ су у њима радили и одлуке доносили у складу са својим нахођењем, што је право које нам нико не може одузети - рекао је Ковачевић.

Он наводи да Република Српска већ дуго тражи дијалог о будућности БиХ, док други, првенствено политички представници Бошњака позив на дијалог одбијају, упорно чекајући да им спољни фактор испуни све њихове политичке жеље.

- Такав приступ сигурно не може бити добар за БиХ, нити нешто на шта ће Срби и Хрвати икада пристати - рекао је Ковачевић.