latinica  ћирилица
15/01/2022 |  13:08 ⇒ 13:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Удовичић: Надам се да ће правда бити на Новаковој страни

Министар омладине и спорта Србије Вања Удовичић нада се да ће право и правда бити на страни најбољег тенисера свијета Новака Ђоковића који вечерас од 23.30 часова има суђење пред Федералним судом Аустралије.
Вања Удовичић (Фото: Министарство омладине и спорта Србије) -
Вања Удовичић (Фото: Министарство омладине и спорта Србије)

Ђоковић се тренутно налази у имиграционом притвору у хотелу Парк, гдје чека суђење пред Федералним судом Аустралије.

- Мислим да у овом тренутку не можемо да не будемо субјективни из више разлога. Прво што се ради о најбољем спортисти свијета, субјективно могу да кажем најбољем свих времена, а притом се ради о нашем држављанину. Шта год да је Новак урадио, да ли је погријешио или није, није начин да се неко опходи према било ком грађанину ове планете на начин на који су се у ових 10 дана опходили према њему - рекао је Удовичић Танјугу.

Од почетка цијеле саге, постоји много контрадикција, неких неразумних одлука аустралијских власти, рекао је министар спорта.

- Жао ми је што Новак као један шампион пролази кроз све то. Од момента када је ушао у државу, све неправилности излазе на видјело и морам да кажем, нељудски однос према најбољем спортисти свијета је нешто што све нас забрињава и доводи нас у апсурд неких аршина који би требало да буди исти за све - рекао је Удовичић.

Удовичић је нагласио да се "овдје крше права слободе и права односа према сваком грађанину ове планете".

- Када сагледамо све, да су се другачије понашали према другим тенисерима, да су вршили одређени психички притисак на њега од мјеста гдје је стављен, начина исхране, одузимања права на ручак, до образложења да је у најбољем интересу јавног здравља, а Новак је тамо 10 дана. Одлука коју су донијели у касним поподневним сатима без могућности да одмах реагује, доводи нас до рационалног закључка да овдје није само питање спорта, већ се овдје крше права слободе и права односа према сваком грађанину ове планете - наводи ресорни министар.

Може се рећи да постоји политичка конотација, али и интерес у свему овоме, сматра Удовичић.

- Када сагледате све ове аршине, долазите до свих различитих одлука од стране њих. Као круна свега, да један министар као појединац може да оповргне судску одлуку је нешто што за слободну демократију и нас који вјерујемо у слободно судство, незамисливо. Само када бисмо окренули улоге, да се то дешава на нашем континету, мислим да би дошло до разумљивих неслагања, али и неразумијевања такве одлуке - рекао је Удовичић.

Министар је истакао да најбољи тенисер свијета има апсолутну подршку државе.

- Са наше стране - сва подршка Новаку. Свако од нас, а у свакодневној смо комуникацији, од предсједника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и министра спољих послова Николе Селаковића, свих учесника у систему спорта, цјелокупног тима, у комуникацији смо са међународним организацијама, нашим спортистима широм свијета који имају утицај, са свим контактима у Аустралији, желимо да омогућимо Новаку да има фер и поштен однос и суђење, јер ово је само један вид и политичког и спортског и психичког притиска на Новака - рекао је Удовичић.

Када причамо о јавном здрављу и водимо рачуна да је неко ко је тамо 10 дана прошао све што је прошао, већ прелазимо у бесмисао свих изговорених ријечи аустралијских власти, додаје Удовичић.

Адвокатски тим најбољег тенисера свијета Новак Ђоковић успио је да се избори за трочлано вијеће на вечерашњем суђењу пред Федералним судом Аустралије, а Удовичић је истакао да је то још једна побједа српског тенисера.

- Судство и право показују да су изнад политичких интереса и драго ми је да је Новак побиједио и у тој утакмици. Остаје да се види коначна одлука у 23.30 часова по нашем времену. Искрено се надам да ће опет правда и право бити на страни Новака, да ће уз сво психичко малтретирање, као најбољи спортиста свијета имати могућност да смогне снаге и докаже свој квалитет на теренима Аустралије - рекао је он.

Удовичић је упитан и каква ће реакција министарства и власти бити у случају да Федреални суд донесе негативну одлуку за Ђоковића.

- Мораћемо да сједнемо и озбиљно да сагледамо консеквенце и у ком правцу ћемо даље ићи. Имали смо већ велики број састанака на ту тему, Министарство спољих послова је преузело низ корака, причамо о процедуралним правним корацима који се спроводе у међународној дипломатији. Дубоко сам увјерен да ће право и правда бити на страни Новака, на страни његове породице и Србије и да неће бити потребе за тим - закључио је Удовичић.