latinica  ћирилица
15/01/2022 |  14:32 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Упозорење због погоршања квалитета ваздуха

У Сарајеву је проглашено упозорење због погоршања квалитета ваздуха.
Загађени ваздух - Фото: klix.ba
Загађени ваздухФото: klix.ba

На аутоматским станицама Отока, Илиџа и Илијаш забиљежена су прекорачења граничних вриједности штетних честица ПМ10 од 150 микрограма по метру кубном, а на осталим станицама од 50 микрограма по метру кубном, саопштено је из Владе Кантона Сарајево.

Вриједности осталих праћених полутаната, првенствено сумпордиоксида на станици Илијаш и азотдиоксида на Отоци, биљеже пораст измјерених концентрација.

Према прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, данас и наредна два дана се очекује сунчано вријеме, без падавина и са вјетром слабог интензитета, те са температурном инверзијом која може допринијети даљем накупљању загађујућих материја.

Док је на снази упозорење неопходно је да сва постројења за производњу топлотне енергије, снаге веће од 50 киловата која користе чврста горива и тешка лож уља, смање температуру у просторијама које загријавају за минимално три степена Целзијусова.

Неопходно је смањити број радних сати технолошких постројења, обезбиједити проток моторних возила без дужег задржавања на главним градским раскрсницама, забранити саобраћај за теретна возила, чија највећа дозвољена маса прелази 3,5 тоне на главном градском правцу од Башчаршије до Неџарића, навели су из кантоналне Владе.

На подручју општина Стари Град, Центар, Нови Град, Ново Сарајево и Илиџа - испод 700 метара надморске висине уводи се забрана кретања аутомобила и теретних возила, чији дизел мотори имају норму еуро два и мању, уз појачане контроле инспекцијских органа.

Уводи се забрана одржавања организованих спортских и културних активности на отвореном простору, те се предвиђа и помијерање радног времена органа управе, јавне администрације, услужних дјелатности са циљем растерећења капацитета јавног превоза и саобраћајних гужви.

Из кантоналног Министарства комуналне привреде, инфраструктуре, просторног уређења, грађења и заштите животне средине подсјећају да су на снази и мјере приправности, као и све остале континуиране мјере прописане Планом.

Становништву је упућен и апел да на најмању могућу мјеру смањи кориштење моторних возила.