latinica  ћирилица
15/01/2022 |  15:36 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Обиљежена српска крсна слава у Европској престоници културе

Савременим програмом који носи назив "Слава", посвећног традиционалној српској крсној слави, у новосадским културним станицама настављено је обиљежавање године у којој Нови Сад носи титулу Европске престонице културе.
Нови Сад: Програм "Слава" - Фото: СРНА
Нови Сад: Програм "Слава"Фото: СРНА

У културним станицама наступили су дјечји фолклорни ансамбли културно-умјетничких друштава, а уприличени су били и базари народних рукотворина.

Програм "Слава" започео је у културним станицама синоћ, у њеном изворном облику, освештавањем жита, резањем колача и молитвом.

Традиционална српска слава обиљежена је на нов начин, уз пјесму хорова, музику тамбураша и изложбу фотографија свјетски признатог графичког дизајнера Павела Суровог.

Тај програм одржан је у културним станицама "Свилара", "Еђшег", "Буковац", "Млин", "Лиман", "Руменка" и "Барка".

Славске дарове у Културној станици "Барка" у новосадском насељу Клиси благосиљао је Његово преосвештенство епископ мохачки Дамаскин, уз саслужење локалног свештенства.

Међународни комитет за заштиту нематеријалног културног насљеђа 2014. године уврстио је српску крсну славу на свјетску листу нематеријалне баштине човјечанства и ставио је под заштиту УНЕСКО.

Нови Сад је званично проглашен Европском престоницом културе 13. јануара, чиме је постао један од 60 градова који су понијели ову титулу, његујући богатство различитости и интеркултуралност.