latinica  ћирилица
15/01/2022 |  18:59 | Аутор: СРНА

Алијанса аустралијских адвоката: Министар се игра Бога са нечијим животом

Аустралијски министар за имиграцију Алекс Хок се "игра Бога" у случају најбољег свјетског тенисера Новака Ђоковића, рекао је портпарол Алијансе аустралијских адвоката Грег Барнс, оцијенивши да је овакав расплет проблематичан за друштво за које се сматра да у њему дубоко влада демократија.
Новак Ђоковић у хотелу за имигранте у Мелбурну (Фото: 
Toronto Star) -
Новак Ђоковић у хотелу за имигранте у Мелбурну (Фото: Toronto Star)

Критикујући министра Хока због начина на који је искористио своје дискреционо право и поново укинуо визу Ђоковићу, Барнс је оцијенио да је моћ која је у рукама министра - превелика.

- Једна од критика овог дискреционог права је да је оно прешироко и да оно у овом случају министру практично дозвољава да се игра Бога са нечијим животом - рекао је Барнс, који је адвокат са искуством у имиграционом праву.

Хок је као главни разлог за поновно укидање визе и налог за депортацију српског тенисера "страх од бујања антиваксера", чиме потенцијално може да се угрози јавно здравље у Аустралији, уз навођење његових наводно антиваксерских изјава из 2020. године.

- Неизбјежно је то да политика буде узета у обзир при доношењу одлуке јер је тај концепт јавног интереса толико широк да министру дозвољава да, у принципу, у обзир узме и политичке факторе, што у теорији не би смјело да се ради - истиче Барнс.

Он указује да је Орвеловски и дубоко узнемирујуће да се ово дешава у друштву које је наводно посвећено слободи говора и мисли, преноси Спутњик.

- Једна од најопаснијих ставки Ђоковићевог случаја је спремност федералне владе да некога процијени за ризик по јавност само због тога на који начин они мисле да су нечији ставови - рекао је Барнс.

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић поново се налази у имиграционом притвору у Аустралији уочи суђења на којем ће се ноћас по средњоевропском времену одлучивати о његовој жалби којом жели да спријечи депортацију и покуша да освоји рекордни 21. грен слем турнир.