latinica  ћирилица
15/01/2022 |  19:37 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Љубија: За покретање копа неопходна реконструкција старе пруге (ВИДЕО)

Покретање рударске дјелатности на лежишту у Љубији, које је планирано у наредном периоду, захтијева и реконструкцију пруге изграђене 1947. године од Љубије до Брезичана.
Љубија-пруга - Фото: РТРС
Љубија-пругаФото: РТРС

Стручњаци кажу да је транспорт жељезницом једини економски прихватљив и оправдан начин превоза великих количина руде, а само покретање копа значиће економски раст сјеверозапада Српске.

Након златних осамдесетих које су биљежиле више од пет хиљада запослених у РЖР Љубија, модернизацију, инфраструктурни препород Приједора и привредни раст регије, рударење на овим просторима изгубило је суштину гиганта чија је путања умјесто узлазном, кренула силазном путањом. Тенденција пада траје већ 30 година.

Посљедњих неколико година, надлежни су проналазили начине да рударење на овим просторима оживи у далеко већем капацитету.

Након посјете надлежних у Љубији слиједило је потписивање споразум о сарадњи који је уједно и предуслов за закључивање уговора о концесији за експлоатацију жељезне руде на површинском копу Цигануша-Шкорац у Љубији. А пројекат покретања копа прати и пројекат неопходног транспорта, економски оправданог.

Погледајте видео: