latinica  ћирилица
15/01/2022 |  20:51 ⇒ 20:51 | Аутор: СРНА

Миливојевић: Покушај реализације политике против интереса Мађарске и српског народа

Иницијатива групе европосланика да казне комесара ЕУ за проширење и сусједство Оливера Вархељија због односа према БиХ покушај је да се једним ударцем отклоне оба њихова проблема, и Република Српска и Мађарска, односно предсједник Владе Мађарске Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, сматра дипломата у пензији Зоран Миливојевић.
Зоран Миливојевић - Фото: РТС
Зоран МиливојевићФото: РТС

Према његовим ријечима, тиме би се реализовала политика која је против интереса Мађарске, али и интереса српског народа.

Миливојевић је рекао да захтјев 30 европосланика да буде кажњен Вархељи због спровођења политике према БиХ која, како тврде ови европски посланици, није политика ЕУ и Европске комисије него Орбанова, има два циља.

- Један је да се додатно заоштри став према Додику и политици Бањалуке, посебно везано за одлуке Народне скупштине Републике Српске, а нарочито сада послије прославе Дана Републике Српске 9. јануара. Дакле, настојање да се то питање што више интернационализује и да се ЕУ активније постави према Републици Српској - изјавио је Миливојевић за Спутњик.

Он је навео да је други циљ уско везан за предстојеће изборе у Мађарској и да је сасвим сигурно да би било која врста реакције према Вархељију на начин како то предлажу ови парламентарци утицала на исход избора у Мађарској.

- Утицала би на позицију Орбанове странке Фидес, јер је јасно да иза овог захтјева против Вархељија стоје структуре које већ дуже вријеме настоје да доведу у питање и позицију Орбана, али и позицију Мађарске - додао је Миливојевић.

Према његовим ријечима, то су структуре које се залажу за кажњавање Мађарске и Орбана због политике коју води - националне политике и оних елемента за које се сматра да одударају од вриједности и стандарда ЕУ.

- Другим ријечима, свих који су против тога да Мађарска задржи свој суверенитет, у оним областима гдје је заступљен њен државни и национални интерес - истакао је Миливојевић.

Он је навео да је ово покушај да се преко Вархељија политика која није у складу са Орбановом материјализује не само на штету Орбана већ и путем дисциплиновања Мађарске.

- Очигледно је да иза свега стоје структуре љевице, да су инспиратори у овом тренутку мађарска опозиција која покушава да се преко овога мобилише и ван Мађарске, имајући у виду да су то унутар Мађарске већ урадили и да имају једног кандидата као и да ће ово бити један од кључних покушаја да се Орбан склони са власти и да се доведе у питање позиција његовог Фидеса - оцијенио је Миливојевић.

Он је додао да је, када је ријеч о БиХ, јасно да је на дјелу наставак притисака на Републику Српску, "као што је јасно и дефинисање структура у ЕУ на челу са `Зеленима` који су сада добили ветар у леђа победом у Немачкој да се и овим путем доведу питање не само Додик, већ и политика Бањалуке и позиција Републике Српске".

- Треба имати у виду да на јесен слиједе и избори у БиХ и да већ сада почиње један дио озбиљне кампање да се у Бањалуци, то јест у Републици Српској, промијени власти и успостави систем који ће одговарати интересима који су на линији централизације БиХ - додао је Миливојевић.

Он је подсјетио да је све почело посјетом Вархељија Српској, као и то да му се спочитава да је наводно подржао Додика у политици "сецесије" и довођења у питање интегритета БиХ, што никада није доказано.

- Те спекулације немају доказ јер Вархељи је потпуно заступао политику ЕУ и Брисела када је посјетио Бањалуку и разговарао са Додиком - навео је Миливојевић.

Према његовим ријечима, Вархељијев став о БиХ јесте очување пуног територијалног интегритета, и то је неспорно, али уз очување два ентитета и поштовање три конститутивна народа.

Писмо против Вархељија предсједници Европске комисије Урсули фон дер Лајен упутила је мађарски посланик Каталина Чех која је истакла да су "изузетно узнемирени очигледном ескалацијом политичких тензија унутар БиХ које подстиче Милорад Додик, српски члан трочланог Председништва земље".

Захтјев је потписала и посланик њемачких "Зелених" Виола фон Крамон.