latinica  ћирилица
16/01/2022 |  00:17 ⇒ 00:24 | Аутор: РТРС

Ђоковићев адвокат: Депортацијом подстичете антиваксерски револт

Адвокати Новака Ђоковића, на челу са Николасом Вудом, објаснили су разлоге због којег траже одлагање депортације свог клијента.
Новак Ђоковић у хотелу за имигранте у Мелбурну (Фото: 
Toronto Star) -
Новак Ђоковић у хотелу за имигранте у Мелбурну (Фото: Toronto Star)

Они су истакли нелогичности у изјавама министра Алекса Хока и разлога због којих му је укинута виза. Прво су почели од медицинског изузећа, процедуралних грешака, па до "бујања антиваксерског сентимента."

- Избацивање Ђоковића из државе би још више појачало антиваксерски покрет. Значи, држава би добила контраефекат - навео је између осталог Николас Вуд, један од адвоката Новака Ђоковића.

Поред тога, постоји још један разлог за одустајање од депортације.

- Депортација би са собом повукла и забрану од три године уласка у земљу. То би додатно нашкодило реномеу и каријери господина Ђоковића - додао је Вуд.

Навео је да су рани поднесци сложени и односе се на правна овлашћења на која се Влада ослања као на основу за своју одлуку да укине Ђоковићеву визу.

Министрово образложење одлуке, како је рекао, потпуно је игнорисало први аргумент који је Влада употријебила да му укине визу, а то је да није имао одговарајуће медицинско изузеће да заобиђе гранична ограничења.

Умјесто тога, тврди адвокат Вуд, влада је "подигла потпуно другачије образложење". То образложење је било да ће Ђоковић у Аустралији побудити расположење против вакцинације.

Вуд каже да министар "није тражио или прочитао стварни медицински материјал који је Ђоковић дао Влади након првобитног оспоравања његове визе". То је укључивало материјале који потврђују да Ђоковић не представља никакву здравствену опасност с обзиром на његову недавну инфекцију вирусом корона.

Ђоковићев адвокат је истакао да су "докази" на којима је министар базирао своју одлуку проистекли из Новакових изјава из 2020. године.

- То је било давно. Ђоковићев тренутан став по питању вакцинације не може бити утврђен - навео је Вуд.

Навео је да је Хок као аргументацију потегао чланак Би-Би-Сија о томе шта Ђоковић мисли о вакцинацији.

Како је апострофирао, Ђоковић је рекао да "није експерт", да жели да има "отворени ум" и да "жели да изабере најбољу опцију за своје тијело".

- Министар Хок је игнорисао те дијелове чланка - апострофирао је Вуд.

Додао је да се Хок у документима позвао и на чланке Гардијана и Еј-Би-Си њуза, како би навео да антиваксерске групе у Аустралији пружају подршку Ђоковићу послије објављивања тих чланака.

- Ни у једном није поменуто Ђоковићево име. То је јасна грешка министра - навео је Вуд.

Извор: РТС/Спутњик