latinica  ћирилица
16/01/2022 |  02:13 ⇒ 02:15 | Аутор: sputniknews.com

Како адвокат брани одлуку министра: Ђоковић опаснији од немира?!

На "суђењу" Новаку Ђоковићу пред Федералним судом Аустралије, главни судија Џејмс Олсоп упитао је адвоката државе Стивена Лојда како објашњава то да би одлука о отказивању визе Ђоковићу могла да изазове немире.
"Суђење" Ђоковићу - Фото: Screenshot
"Суђење" ЂоковићуФото: Screenshot

- Било је јасно свакоме, ко има довољно разума, да ће отказивање визе изазвати јавну узнемиреност у јавности, узмимо у обзир фокус на ту чињеницу, на посљедице одлуке. Ако говоримо о смјештању у притвор, постојао је страх од протеста - рекао је судија Олсоп.

Адвокат је одговарио да је то небитно у смислу доказивања и да је оно што је за одлуку битно то како би боравак спорне особе (у овом случају Ђоковића) утицао на ситуацију.

- Ми се не бавимо посљедицама, бавимо се његовим присуством у Аустралији. Ту је изненађујући закључак, одлука Аустралије о отказивању визе некоме ко представља ризик у погледу суверенитета и права на то ко долази у Аустралију. Прихватамо да је релевантно, али није захтијевано да се разматра о посљедицама. Министар је био свјестан да његова одлука може довести до немира, али је министар био забринут да ће присуство Ђоковића охрабрити људе да опонашају његове ставове што ће довести здравље Аустралијанаца у опасност. Прихватио је могућност постојања немира, али је опасније јачање антиваксерског сентимента - рекао је Лојд.

Он је додао да је "Ђоковић утицајна особа и да би његово присуство представљало јачу пријетњу за Аустралију због његових антиваксерских ставова".

- Ђоковић има историју игнорисања безбједносних мјера, чак и кад је био заражен обавио је интервју и фотографисање са скидањем маске. У том погледу, рационална је одлука министра јер популарни спортови промовишу идеје и ставове, али његова повезаност са једним ставом, хтио то он или не, присутна је и његово присуство је озбиљан ризик и на том основу је министар донио одлуку - навео је Лојд.