latinica  ћирилица
16/01/2022 |  04:26 ⇒ 04:26 | Аутор: РТРС

Оптужбе да Ђоковић утиче на смањену стопу вакцинације у Србији

Ми смо донијели доказе да се Ђоковић противи вакцинацији, рекао је адвокат Стивен Лојд на суђењу Новаку Ђоковићу пред Федералним судом Аустралије.
Новак Ђоковић - Фото: AFP
Новак ЂоковићФото: AFP

Потом је да покушао да у причу убаци и ситуацију у Србији, родној земљи свјетског "броја 1".

- Признајем да министар /Хок/ није навео доказе, али можете закључити какав је ефекат Ђоковић имао у Србији на вакцинацију. У Србији је вакцинисано нешто мање од половине, он је критиковао Владу што уводи вакцинацију, постоје чак и докази тога. Министар је могао да поднесе те доказе јер их је имао - истакао је Лојд.

Потом је тужилац отишао корак даље у томе да је важније како људи у Аустралији доживљавају Ђоковића од његових потеза и изјава.

- Није битно какви су његови ставови, већ како се доживљавају његови ставови у Аустралији и зато није било потребе да се он испита - закључио је Лојд.

Подсјећамо, по доласку у Аустралију граничне власти су укинуле визу Ђоковићу, који је шест дана провео у имиграционом притвору, прије него што је судија Ентони Кели поништио ту одлуку и дозволио Ђоковићу да се несметано припрема за Аустралијан опен.

Међутим, потом је министар Хок одлучио да поништи визу српског тенисера, уз образложење да његово присуство може да изазове противљење вакцинацији против ковида 19 у Аустралији.

Ђоковићев правни тим је уложио жалбу на одлуку министра и случај се поново нашао пред судом Викторије, код судије Келија, који је предмет пребацио на Савезни суд.

Извор: РТРС/РТС