latinica  ћирилица
16/01/2022 |  08:21 ⇒ 10:24 | Аутор: РТРС

Магла смањује видљивост

Већина путева у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ јутрос је проходна, а због ниске температуре возачи се упозоравају на поледицу у вишим предјелима и преко планинских превоја, а у нижим дијеловима на прилазу мостовима, надвожњацима и тунелима, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Магла - Фото: РТРС
МаглаФото: РТРС

Понегдје у котлинама и уз ријечне токове смањена је видљивост због јутарње магле.

У ФБиХ магла смањује видљивост на дионицама у котлинама и уз ријечне токове, нарочито . на путним правцима Бихаћ-Босански Петровац, Босански Петровац-Дрвар, Кључ-Сански Мост, на ауто-путу Зеница-Тарчин, као и на путевима на ширем подручју Сарајева, Жепча, Маглаја, Кисељака, Витеза, Грачанице и Калесије.

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана је опасност од одрона земље и камења на коловоз.

Због активираног клизишта, саобраћај се једном траком одвија на дионици магистралног пута Фоча-Горажде, у мјесту Филиповићи /на самој линији разграничења/, те на регионалном правцима Бистрица - Подграб и Укрина - Горња Вијака.

Режим саобраћаја измијењен је на дионици магистралног пута Лапишница-Љубогошта због радова у тунелу "Чељиговићи" и на дионици магистралног пута Црна Ријека-ентитетска граница /Угар/ због радова у тунелу "Угар".

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини-Гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Измијењен је режим саобраћаја и на дионици магистралног правца Бањалука - Стари Мајдан два, те на регионалном путу Угљевичка Обријеж - Бобетино брдо, у рејону Горње Чађавице, раскрсница "Нумера", као и на дионици Шипово - ентитетска граница /Ново Село/.

Превоз вангабаритног терета одвијаће се на правцу гранични прелаз Вардиште - ентитетска граница Ново Горажде - ентитетска граница Устиколина - Гацко, на дионици ентитетска граница Станић Ријека - ентитетска граница Каруше, те на правцу ентитетска граница Станић Ријека - ауто-пут - Бањалука - Сим Импекс. Возачима се скреће пажња да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених особа из пратње.

Забрањује се саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона на надвожњаку број 238 на магистралном путу дионица Клашнице 2 - Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају.

На магистралном путу на дионици Брод на Дрини-граница БиХ/Црна Гора /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса премашује 16 тона.

У ФБиХ због радова у тунелима "Црнаја" и "Скела" на правцима Коњиц-Јабланица и Јајце - Доњи Вакуф током дана саобраћа се наизмјенично, једном траком, а ноћу се обуставља.

Успорено, због радова, саобраћа и на путним правцима Олово-Кладањ /Оловске Луке/, Јабланица-Мостар /Комадиново врело до моста Бегића и Беговића/, Груде-Љубушки /на излазу из Груда/ и Столац-Хутово /у мјесту Церовица/.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих задржавања.