latinica  ћирилица
16/01/2022 |  08:31 ⇒ 10:23 | Аутор: СРНА

Нема додатних одлука Федералног суда

Федерални суд Аустралије неће доносити додатне одлуке након што је одбацио жалбу првог тенисера свијета Новака Ђоковића на укидање визе, изјавио је портпарол овог суда.
"Суђење" Ђоковићу - Фото: Screenshot
"Суђење" ЂоковићуФото: Screenshot

Федерални суд је подржао Владину одлуку о укидању визе, што значи да Ђоковић неће моћи да се такмичи на овогодишњем Аустралијен опену и покуша да освоји рекордну 21. грен слем титулу.

Трочлано судско вијеће претходно је саслушало аргументе Владиних заступника да Ђоковићево даље присуство у Аустралији доноси ризик од подстицања антивакциланог сентимента током највећег таласа вируса корона у овој земљи од када је пандемија почела. Ђоковић није вакцинисан.

Током ноћашњег слушања, Ђоковићева одбрана је тврдила да су ставови које је изнијела Влада "неважећи и нелогични".

Медицинско изузеће које је српски тенисер добио за улазак у земљу без вакцинисања изазвало је бурно негодовање у Аустралији и постало политичко питање за премијера Скота Морисона, који мора да распише федералне изборе до маја.

Ђоковић тренутно борави у имиграционом притвору у хотелу у Мелбурну, на истом мјесту гдје је био одведен када му је виза први пут поништена по доласку у земљу 6. јануара.

Суд је касније поништио ту одлуку и Ђоковићу је дозвољено да уђе у земљу, али је потом министар за имиграцију Алекс Хоук искористио дискреционо право и поново му укинуо визу.