latinica  ћирилица
16/01/2022 |  09:39 ⇒ 13:27 | Аутор: РТС

Премијер Аустралије и министар за имиграцију задовољни одлуком суда

Аустралијски премијер Скот Морисон истиче да је одлука суда о отказивању визе Новака Ђоковића донета ради здравља, безбједности и реда, на основу тога што је то било у јавном интересу.

- Поздрављам одлуку да наше границе буду јаке и да Аустралијанци буду безбједни. Као што сам рекао у петак, Аустралијанци су поднијели много жртава током ове пандемије и с правом очекују да ће резултат тих жртвовања бити заштићен. Током пандемије, заједно смо остварили једну од најнижих стопа смртности, најјачих економија и највиших стопа вакцинације у свијету - сматра Морисон.

Додаје да су јаке границе фундаменталне за аустралијски начин живота, као и владавина закона.

- Наша Влада је то увијек разумјела и била је спремна да предузме одлуке и радње неопходне за заштиту интегритета наших граница. Захваљујем Суду на њиховој брзој пажњи на ова питања и на стрпљењу свих укључених док смо радили на рјешавању овог питања. Сада је вријеме да наставимо са Аустралијан опеном и да се вратимо уживању у тенису током љета - поручио је Морисон.

Министар за имиграцију Аустралије Алекс Хоук, који је и укинуо Новакову визу, поздравио је дашању једногласну одлуку федералног суда Аустралије, којом су подржали његов потез.

- Снажна политика заштите граница Аустралије нас је очувала током пандемије, што је резултирало једном од најнижих стопа смртности, најјачим економским опоравком и највишим стопама вакцинације у свијету. Снажна политика заштите граница такође је од суштинског значаја за очување друштвене кохезије Аустралије која наставља да јача упркос пандемији - поручио је Хоук.

Наглашава да су Аустралијанци поднијели велике жртве да би дошли до ове тачке и, како каже, влада премијера Скота Морисона је "чврсто посвећена заштити ове позиције, као што аустралијски народ очекује".

- До данас је у Аустралији примјењено око 43 милиона доза вакцинације и више од 91,6 одсто Аустралијанаца старијих од 16 година је у потпуности вакцинисано. Сходно томе, Аустралија је била у могућности да започне корак по корак, безбједно поновно отварање своје међународне границе као резултат овог успјешног програма вакцинације - сматра Хоук.