latinica  ћирилица
16/01/2022 |  10:19 ⇒ 11:57 | Аутор: СРНА

Додик: Новак Ђоковић - понос нације!

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да је Новак Ђоковић понос нације и да је народ Републике убијек био и остаће уз њега.
Додик и Ђоковић - Фото: СРНА
Додик и ЂоковићФото: СРНА

У писму упућеном Новаку Ђоковићу након што је Федерални суд Аустралије одбацио жалбу најбољег свјетског тенисера на укидање визе, Додик је навео да је Новак Ђоковић, од почетка спортске каријере, за многе људе на планети, а за нас у Републици Српској посебно, био и остао много више од спортисте.

- Драги Ноле, Срби из Републике Српске су са нестрпљењем и надом ишчекивали дан и сат одлуке. Иако у нади да ће коначна одлука бити позитивна за тебе и да ћеш бити у прилици да по десети пут освојиш турнир у Аустралији и тиме одмах и заувијек ставиш тачку на дискисуију ко је најбољи свих времена. За нас у Републици Српској свако полемисање о томе ко заслужује титулу најбољег свих времена је сувишно, јер си за нас, Ноле, то несумњиво, Ти - поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да је начин на који је Ђоковић пронио свијетом позитиван глас и слику о нама и постао узор милионима младих широм свијета, за сваку је похвалу и дивљење.

- Ми у Републици Српској, навикли на ускраћивања права сваке врсте, навикли на разне насртаје на идентитет, на све могуће нападе и етикетирања најпогрднијим именима, у твојој појави и начину на који су поручио свијету ко си и одакле си, одједном смо постали важни, опет бескрајно поносни и убијеђени да је само Србин могао отићи тако далеко и високо, уз помоћ властитог труда, одлучности, вјере и сна. И тако ће, Ноле, остати заувијек! - истакао је Додик.

Он је оцијенио да су дешавања у посљедњих десетак дана, од тренутка Ђоковићевог уласка у Аустралију ради учешћа на турниру Аустралијан опен, срамота за институције и појединце државе Аустралије и све оне који подржавају њихово сраман став и понашање.

- Али, нису на твоју срамоту, Новаче. По ко зна који пут показао си од чега си саздан! Показао си опет да си међу најбољим синовима које је овај народ изњедрио кроз вијекове. За нас у Републици Српској нема дилеме да је на сцени политичка одлука и да се добрим дијелом пуно тога у Аустралији срамно издешавало јер си Србин. Тим више је твоја жртва, спортска и лична, и твоја постојаност и вјерност себи, одржана у трајању цијелог срамног и монтираног процеса, за нас још сјајнија и значајнија - истакао је Додик.

Он је указао да је тиме што му је неправедно одузето право да се такмичи на аустралијском турниру и освоји га по десети, рекордни пут, изгубио не само Новак као спортиста, већ и наш народ, али и сам турнир, сви Аустралијанци, а сигурно и сви правдољубиви људи свијета, без обзира да ли познају и прате тенис и успјехе Новака Ћоковића или не.

- Али, оно што смо сви у овоме сигурно добили јесте потвђена свијест о величини твог талента који сије страх међу ривалима, и свијест о величини твоје личности која ће смоћи снаге да преброди чак и овај, један од најтежих и најзахтјевнијих мечева твоје каријере. Жив и здрав нам био, Ноле! Желимо ти још пуно трофеја и побједа на свим пољима! - поручио је Додик у писму упућеном Новаку Ђоковићу.

Он је српском тенисеру и његовим најмилијим пожелио да ово тешко поглавље живота оставе иза себе и да заједно што прије пронађу изгубљени спокој и мир.