latinica  ћирилица
16/01/2022 |  11:23 | Аутор: СРНА

Мазалица: Циљ порука Тривићеве - унијети неповјерење у одлуке институција

Најновија "оштра порука" посланика ПДП-а у Народној скупштини Српске Јелене Тривић, попут свих њених статуса и изјава, има за циљ једно - да унесе раздор, сумњу и неповјерење у политике и одлуке институција Републике Српске, рекао је Срни посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Он сматра да је најава да ће се о нечему разговарати у Народној скупштини изазвала "топовску паљбу" према српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, а све у сврху кампање за предстојеће изборе, па и по цијену штете коју та изјава може изазвати.

- Управо је величина Милорада Додика у константном афирмисању Народне скупштине као мјеста гдје се доносе најважније одлуке за Српску, што би Јелена Тривић као опозициони народни посланик прва требало да цијени - истакао је Мазалица.

Он је навео да општа мјеста и политичке фразе, недостатак аргументације и популизам, оптужбе, увреде и цинизам те константно понављање, претјеривање и преувеличавање у њеним наступима служе да онемогуће било какву смислену дебату са њеним ставовима.

Са друге стране, додао је Мазалица, кад је Народна скупштина доносила одлуку да одбије захтјев бившег високог представника Валентина Инцка за враћање повеља које су додијељене људима заслужним за стварање Републике Српске, Тривићева није дошла на гласање.

- Није дошла ни на гласање кад је Народна скупштина усвојила закључке којима не прихвата именовање новог високог представника, а онда је и слала сигнале да треба разговарати са /Кристијаном/ Шмитом. То су само неки од примјера изостанка чињења и поступања истинског патриотизма - сматра Мазалица.

Просто је невјероватно, каже он, да никад Тривићева није подржала вето српског члана Предсједништва, односно сваки пут је поручила Жељку Комшићу и Шефику Џаферовићу "да су добро урадили што су прегласали Додика".

- Релативизација сваке суверенистичке иницијативе социјалном демагогијом, скептицизам према подршци Русије, криминализација сваког политичара који има јасан став према националним питањима - све је то пажљиво осмишљена стратегија на тупљењу оштрице, обезвређивању, разводњавању нечега што нам је у овом тренутку најпотребније - заштита интереса и позиције Републике Српске - истакао је Мазалица.

Он је упозорио да су Тривићева и њене колеге из опозиције први кад треба критиковати и прије него што се о нечему гласа, али кад треба имати став и остати на гласању кад се доносе тешке одлуке, ту су посљедњи.

- Кад треба рећи, предложити, преузети одговорност, урадити, завршити, постићи успјех, ту их никад и нигдје није ни било" - рекао је Мазалица.

Он сматра да не треба обраћати пажњу на то шта Тривићева прича, него да треба пратити како гласа и гдје циља својим изјавама, додајући да те изјаве доживљава као пропагандне летке које из авиона бацају стране амбасаде и политичко Сарајево.

- Није важно са којим људима и вриједностима се она идентификује, важно је шта ради и какве посљедице изазива. А посљедице такве политике по Републику Српску су крајње неизвјесне - истакао је Мазалица.