latinica  ћирилица
16/01/2022 |  11:27 ⇒ 11:28 | Аутор: РТС

Тениски савез Србије: Фарса је завршена, Новак ће као обично бити јачи и бољи

Тениски савез Србије огласио се саопштењем у којем пружа подршку Новаку Ђоковићу и изражава разочарање одлуком аустралијског Федералног суда, који није поништио одлуку о укидању визе.
Тенис - Фото: РТРС
ТенисФото: РТРС

- Фарса је завршена. Тениски Савез Србије изражава своје огромно разочарање оваквом одлуком аустралијског суда. Политика је овога пута побиједила спорт. Деветоструком шампиону Аустралијан опена Новаку Ђоковићу је ускраћено право да заигра на првом гренд слем такмичењу сезоне и покуша да на спортском терену, на коме је низао све саме побједе, десети јубиларни пут подигне пехар и освоји двадесет прву грен слем титулу.

Најбољи свјетски тенисер Новак Ђоковић је валидно испунио све прописане захтјеве и правила организатора Аустралијан опена и државе домаћина за учешће на турниру, што је потврђено и одлуком суда исте те земље. Међутим, усљед политичких притисака, виза му је онемогућена по основу "јавног интереса". Оваквом одлуком једино је свијет остао ускраћен да гледа Новакову борбу за десети Аустралијан опен и 21, гренд слем титулу - наводи се у саопштењу ТСС.

- Мијешање политике у спорт отворило је много горућих питања. Какву поруку шаље Аустралија, као двоструки организатор Олимпијских игара за треће домаћинство 2032. године? Да за најбољег свјетског тенисера не важи свето олимпијско правило - важно је учествовати? Изостанак реакција током читавог случаја од стране АТП (Асоцијације тениских професионалаца), ИТФ (Свјетске тениске федерације), као и водећих спортских свјетских институција, намеће питање да ли ће ово од сада да буде шаблон понашања организатора великих спортских приредби?

Да ли ће спортисти, и када валидно испуне све прописане захтјеве за улазак у земље организаторе такмичења и турнира моћи политичком одлуком моћника да буду прецртани са листе учесника, притварани као криминалци и - протјеривани? -ита Тениски савез Србије.

- Спорт је увијек био најчистији сегмент друштва, поготово тенис као спорт џентлмена, у коме је поштовање прописа увијек било високо цијењено. Наш шампион Новак у тим условима је постао свјетски број 1 и то без премца у историји.

Тениски савез Србије у потпуности подржава Новака Ђоковића као најбољег амбасадора наше земље. Вјерујемо и надамо се да ће и после ове неправде учињене не само једном историјски успјешном спортисти, него и изузетној личности, Новак као и обично бити јачи и бољи - стоји у саопштењу ТСС.