latinica  ћирилица
16/01/2022 |  12:36 | Аутор: СРНА

Линта: Од признања Хрватска се није суочила са својом мрачном прошлошћу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поручио је поводом 30 година од међународног признања Хрватске да се та земља никада није суочила са својом мрачном прошлошћу и признала да је проусташки режим Фрање Туђмана извршио агресију на српски народ са циљем стварања етнички чисте државе.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је указао да Хрватска у три деценије самосталног постојања није процесуирала масовне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима, није ексхумирала српске жртве са познатих гробних мјеста и није идентификовала посмртне остатке српских жртава који се налазе у заводима за судску медицину.

Он је додао да, умјесто тога Хрватска, обиљежавањем злочиначке акције "Олуја", слави прогон и страдање крајишких Срба.

- Слави злочинце који су наредили или починили злочине над Србима или нису спречили злочине. Хрватска плански крши национална и људска права преосталих Срба јер не поштује властити Устав, Уставни закон о правима националних мањина, друге законе и преузете међународне обавезе - навео је предсједник Савеза Срба из региона.

Линта је нагласио и да Хрватска систематски опструише спровођење Анекса седам Бечког споразума у ком јасно стоји да свим грађанима и правним субјектима морају бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31. децембра 1990. године, а сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним.

Он је указао да је у тој земљи на дјелу историјски ревизионизам и рехабилитација усташтва, да се хрватским градовима и мјестима улице називају по министрима усташке Владе Мили Будаку и Јулију Маканцу и другим истакнутим личностима из времена НДХ, а да се од 1993. године исплаћују пензије преживјелим усташама и домобранима и члановима њихових породица.

Линта је навео да је у Закону о празницима, спомен-данима и нерадним данима из 1996. године 15. мај одређен за Дан сјећања на хрватске жртве слободе и независности којим су усташе и остали припадници оружаних снага НДХ проглашени борцима за слободу, а да је усташки поздрав "За дом спремни" озакоњен.

- Хрватски Сабор је покровитељ комеморације убијеним усташким злочинцима у Блајбургу. Осим тога, Хрватска намјерава да обнови усташко гробље у Загребу са таблом која слави пале "хрватске војнике" и низ других примјера - навео је Линта, саопштено је из ССР.

Хрватска је 15. јануара 1992. постала међународно призната земља и успоставила је дипломатске односе са Њемачком - државом која је одиграла битну улогу у признавању Хрватске у свијету.