latinica  ћирилица
16/01/2022 |  13:26 ⇒ 20:57 | Аутор: СРНА

Служен помен Александру Маслеши (ВИДЕО)

У Требињу је данас служен помен најмлађем погинулом борцу Требињске бригаде Војске Републике Српске Александру Маслеши чиме је обиљежено 27 година од његове смрти.
Требиње - помен Александру Маслеши - Фото: СРНА
Требиње - помен Александру МаслешиФото: СРНА

Помен је код спомен-обиљежја служио јереј Милан Стањевић, а присуствовали су саборци Александра Маслеше, родбина и грађани Требиња.

Његов саборац из Бобанске чете Драган Ристић Бели рекао је да је Александар Маслеша примјер честитог, младог човјека који је оставио школу и кренуо у рат.

- Послије оволико година, нама који смо га добро познавали остаје велика жал за њим, али смо и поносни јер је он један од најмлађих бораца у Републици Српској, који је дао свој живот за ову земљу - рекао је Ристић.

Предсједник Борачке организације града Требиња Дејан Бодирога истакао је да је Александар најмлађи погинули борац Требињске бригаде и један од најмлађих погинулих бораца Републике Српске.

- Можда сам симбол овога споменика који је у тами и та једна свијетла тачка на којој је Александрова биста довољно говори о свему. Увијек када су тешка времена за наш народ биће свијетлих тачака, неко сјеме које ће изродити побједу и слободу - додао је Бодирога.

Замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић рекао је да се данашњим поменом шаље порука будућим генерацијама да знају колико је људи, нарочито младих, дало животе за Републику Српску и колика је жртва поднесена.

- Морамо тежити ка томе да будемо сложни и да градимо јаку Републику Српску у будућим временима, да се окупљамо и обиљежавамо помене на свим мјестима и према свим људима који су животе дали за нашу државу, који су заслужили да их се сјећамо и да гајимо посебну емоцију према њима - рекао је Бошковић.

На споменик Александру Маслеши цвијеће су данас положили чланови његове породице, представници Града, Градске борачке организације те други појединци.

Александар Маслеша је преминуо 16. јануара 1995. године на Војно-медицинској академији у Београду од посљедица рањавања на Борцима код Коњица.