latinica  ћирилица
17/01/2022 |  08:21 ⇒ 09:09 | Аутор: СРНА

Зец: Лажне оптужбе морале пасти

Пензионисани генерал и бивши начелник Главног штаба Војске Републике Српске Момир Зец рекао је да није знао да је био предмет рада тужилаца у истрази за гранатирање Тузле, али сматра да су лажне оптужбе морале пасти.
Генерал Момир Зец - Фото: РТРС
Генерал Момир ЗецФото: РТРС

Тужилаштво БиХ одбацило је кривичну пријаву за гранатирање Тузле у периоду од 1992. до 1995. године коју је 2007. године поднијела Фондација "Истина, правда и помирење" против Миле Дубајића, Момира Зеца, Вељка Брајића, Милана Недељковића и Добрашина Прашчевића.

Генерал Зец је за Глас Српске рекао да није знао да је био предмет рада тужилаца док у медијима није објављено да је Тужилаштво донијело одлуку о неспровођењу истраге.

Он је истакао да је јасно да лажне оптужбе нису имале никакве шансе и да су морале пасти, чим је видио против кога је све била поднесена кривична пријава.

Не зна, каже, на основу чега их је било ко доводио у везу са гранатирањем Тузле.

Када је ријеч о тврдњама са српске стране да је одлука о обустављању истраге донесена зато што је истрага открила да је генерал Новак Ђукић неправедно осуђен за злочин на Тузланској капији, генерал Зец каже да је и то могуће, али да вјерује да је у случају кривичне пријаве Фондације Тужилаштво БиХ донијело једину могућу одлуку.

- Што се тиче генерала Ђукића, он је частан официр који никада не би издао наредбу да се почини било какав злочин - рекао је генерал Зец.