latinica  ћирилица
17/01/2022 |  11:39 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Није на Шмиту да одлучује који политичар ће водити који ентитет

Политички аналитичар и историчар Драгомир Анђелковић изјавио је да њемачки дипломата Кристијан Шмит није високи представник него узурпатор и да није његово да одлучује који ће политичар да води који ентитет у БиХ.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

Анђелковић је рекао Срни да је изјавом "да се мора радити на томе да се будућност БиХ одвија без /српског члана Предсједништва БиХ/ Милорада Додика", Шмит признао шта је његова права мисија.

- Његова права мисија није да стабилизује ствари у БиХ у складу са Дејтоном, већ да руши Дејтон и намеће оне политичаре који ће да подржавају оно што он ради. Другим речима, да се изврши централизација БиХ, како би ушла у НАТО - истакао је Анђелковић.

Анђелковић је напоменуо да посао високог представника није да се мијеша у унутрашњу политику БиХ, већ да буде гарант мира и стабилности, те да није на високом представнику да одлучује ко ће од политичара водити који ентитет и БиХ у цјелини.

- Али, пошто Шмит и није високи представник, већ је лажни високи представник, узурпатор, онда је некако разумљиво што он не ради посао високог представника, већ се меша у унутрашњу политику - каже Анђелковић.

Он је навео да је то с друге стране подстрек Републици Српској да брани своје интересе, јер Срби само кроз јединство могу да постигну нешто што је за српски народ битно.

- Не ради се овде о Додику, него о будућности Републике Српске. И неког другог ко би бранио Републику Српску сутра би нападали и покушавали да уклоне. Стога грађани Републике Српске, без обзира на политичко опредељење, треба изнад свега да ставе будућност Републике Српске и да се окупе у циљу њене одбране - рекао је Анђелковић.

Анђелковић је рекао и да Шмит покушава да се понаша као нацистички окупатори за вријеме Другог свјетског рата, као управници окупираних земаља, што не служи Њемачкој на част, јер подсјећа на њену улогу у прошлости.

Он је оцијенио да Шмит манипулише и термином "међународна заједница", јер међународна заједница су УН, а не Запад, НАТО или ЕУ.

- Шмит има подршку дела међународне заједнице, односно западног дела, док с друге стране Русија и Кина су врло јасно саопштиле да га не признају. Стога он не може да се позива на међународну заједницу. То је груба манипулација - рекао је Анђелковић.