latinica  ћирилица
17/01/2022 |  12:58 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Сена Хамзабеговић ослобођена оптужби за финансирање тероризма

Суд БиХ ослободио је Сену Хамзабеговић оптужби за финансирање терористичких активности у Сирији и Ираку.
Суд - Фото: илустрација
СудФото: илустрација

Хамзабеговићева данас није присуствовала изрицању пресуде, а судија Бракон Перић је појаснио да Тужилаштво БиХ није доказало да је она новац слала супругу Мурадифу Хамзабеговићу знајући да ће он бити искориштен за финансирање терористичких организација.

Перић је навео да је Тужилаштво БиХ доказивало да је она новац прикупљала, не наводећи чињеницу да је ријеч о новцу који је њен супруг зарадио тргујући некретнинама.

Он је истакао да је мало чудно да је она једина супруга, чији муж борави у Сирији, а која је била оптужена за помагање терористичким организацијама.

У оптужници је било наведено да је Хамзабеговићева новац слала у четири наврата.

Одлуком Суда БиХ Хамзабеговићевој ће бити укинуте све мјере забране и враћен пасош.

Хамзабеговићева је била оптужена да је од 2013. до 2018. године учествовала у прикупљању и пружању финансијске помоћи за држављане БиХ који су боравили на страним ратиштима у Сирији и Ираку, иако је знала да се те особе боре на страни "Исламске државе", укључујући "Џабхат ал Нусра", "Нусра фронт" и друге формације које су на основу резолуција УН проглашене терористичким организацијама.

Оптужница ју је теретила да је у више наврата путовала у Сирију, гдје се налази њен супруг, који је заједно са осталим држављанима БиХ учествовао у терористичким активностима финансираним новцем добијеним од оптужене.

Она је у више наврата обезбјеђивала око 230.000 КМ путем трансакционих рачуна у валутама евро, КМ и швајцарски франак, које је предавала супругу.